DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Neće biti plata dok se ne plate doprinosi

Posted by Aleksandra na oktobar 25, 2011

Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog Poreske uprave da naplatu doprinosa za PIO ubuduće kontrolišu banke. Poslodavac, praktično, ne bi mogao da isplati zaradu, a da pre toga ne izmiri obavezu prema državi i radnicima. U Poreskoj upravi očekuju da ova odluka stupi na snagu od početka 2012. godine. Po osnovu doprinosa, poslodavci trenutno duguju oko 230 milijardi dinara. To u Fondu PIO stvara sve veću rupu, koju krpi ionako plitka državna kasa.
„Istina je da banke negoduju jer neće da se zameraju klijentima, ali Ministarstvo finansija je prihvatilo naš predlog i očekujemo da on bude unet u Zakon o poreskoj administraciji do kraja ove godine. Tada je na potezu Narodna banka Srbije koja će imati osnov da promeni odredbe u korist zaposlenih“, kažu u Poreskoj upravi i navode da će bankama obezbediti i softver pomoću koga će bankari moći da uđu u bazu i vide da li poslodavac duguje za poreze i doprinose..
Praktično, po dolasku poslodavca u banku da prebaci plate na račune zaposlenih, bankar će morati da proveri kako je pravno lice uplaćivalo obaveze radnicima i državi. Ukoliko se utvrdi dugovanje, biće stopirane i isplate plata radnicima. Blokada za celokupan platni promet će važiti sve dok poslodavac ne izmiri obaveze prema državi i radnicima.
S druge strane, bankari negoduju, a ovih dana, to po prvi put čine i javno. Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kaže da kontrola uplate poreza i doprinosa na zarade nije posao kojim treba da se bave bankari. „Vreme Službe društvenog knjigovodstva je davno iza nas, platni promet je prebačen na banke, kao i svuda u svetu, a svako dodatno administriranje opterećuje poslove banaka. Nije posao banaka da kontrolišu poreze, jer naši službenici nisu obučeni za to. To je posao za institucije države“, objasnio je Petrović. Predsednik IO Hipo Alpe-Adrija banke Vladimir Čupić kaže da banke nisu poreski organi. „Postoji lakši način da se to uradi. Dajte da ponovo aktiviramo ZOP ili SDK, i sve će sve biti pod kontrolom“, rekao je Čupić.
Rešenje koje je predložila Poreska uprava je najsličnije onome što je nekada radila Služba društvenog knjigovodstva. Tada nije bilo moguće da poslodavac izbegava plaćanje poreza i doprinosa. Jedan od razloga zbog čega Poreska uprava danas poslodavce ne može da drži pod kontrolom je to što se onima koji izbegavaju plaćanje doprinosa vrlo teško ulazi u trag, jer imaju više isplatnih računa.
Zbog neuplaćivanja doprinosa za PIO za 2010. i prvu polovinu ove godine budžet je oštećen za oko devet milijardi dinara, a najveće izbegavanje plaćanja je upravo po ovom osnovu.
Tekst preuzet sa sajta b92.net

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: