DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Stopa zatezne kamate 0,9020%

Posted by Aleksandra na novembar 12, 2011

Na osnovu objavljenog podatka o indeksima potrošačkih cena u Republici Srbiji u oktobru 2011. godine (indeks 100,4) i fiksne stope od 0,5%, stopa zatezne kamate za oktobar 2011. godine iznosi 0,9020%.
Stopa zatezne kamate po periodima 2011. godine:
od 1. januara do 16. maja             1,2035%
– od 17. maja do 31. maja               0,9020%
– za jun, jul i avgust                        0,5000%
– za septembar                              0,7010%
– za oktobar                                  0,9020%
Стопа за последњи објављени месец примењује се и на све обрачуне који се сачињавају пре објављивања податка о индексу потрошачких цена за наредни месец, месец новембар, око 12. децембра 2011. године.
Oд 1. јануара – 16. маја за обрачун затезне камате узета је месечна стопа раста цена на мало за децембар 2010. године, а која је износила 0,7% те је стопа затезне камате за овај период износила 1,2035%.
Последњим изменама Закона о висини стопе затезне камате („Службени гласник РС“, бр. 31/11) који је ступио на снагу 17. маја 2011. године категорија месечне стопе раста цена на мало замењена је месечном стопом раста потрошачких цена.
По новом, обрачун дуга увећаног за затетну камату врши се тако што се фиксна стопа од 0,5% множи износом главног дуга увећаног за камату по стопи раста потрошачких цена, применом конформне методе.
Такође је промена да уколико је за месеце у којима је због једнократне корекције цена, стопа раста потрошачких цена (не више цена на мало) за 10 процентних поена или више, већа од референтне каматне стопе НБС (раније било есконтне стопе НБЈ), за стопу по којој се рачуна каматна стопа узима се аритметичка средина између референтне каматне стопе НБС и месечне стопе раста потрошачких цена. РЗС на свом сајту објављује податке о месечним стопама раста потрошаких цена у РС, а НБС, такође на свом сајту објављује податке о висини референтне каматне стопе.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: