DIFOL

Knjigovodstvena podrska

15. i 16. februara, neradno se praznuje Sretenje – Dan državnosti Srbije

Posted by Aleksandra na februar 5, 2012

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS“, broj 43/01, 101/07 i 92/11) dana 15. i 16. februara neradno se praznuje državni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije.
Ukoliko imate potrebu da radite, obavezno istaknite radno vreme za te dane, npr. „U sredu i četvrtak, 15. i 16.02.2011. godine, prodavnica radi od 08.00 do 17.00 časova.“ Tako ćete se zaštititi od interpretacije nadležnih inspektora, i eventualne novčane kazne koja bi usledila po njihovoj prijavi za prekršaj, po kojima se radom na dan državnog praznika koji je zakonom utvrđen kao neradni, ne pridržavate (vašeg) istaknutog radnog vremena jer nijime nije predviđen rad na dan državnog praznika.
Zaposlenima, kojima su, po rasporedu rada, 15. i/ili 16. februar 2011. godine radni dani, ako ne rade pripada naknada zarade, a ako rade pripada zarada i uvećanje zarade za rad na državni praznik.
Sretenje – Dan državnosti Srbije –  Na Sretenje, pre 171 godinu, donet je prvi srpski ustav, jedan od najliberalnijihi, najmodernijih u Evropi tog vremena.
Srbija danas proslavlja Dan državnosti, koji se na Sretenje slavi u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima. Istog datuma, na Sretenje, ali 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena. Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: