DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • februar 2012.
  P U S Č P S N
  « jan   mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  272829  
 • Advertisements

Od 3. juna overa zdravstvene knjižice samo uz odabranog lekara

Posted by Aleksandra na februar 8, 2012

Ministarstvo zdravlja naredilo da do 3. juna građani odaberu svog lekara. Ukoliko to ne učine, neće moći da overe zdravstvenu knjižicu. Pojedini poslodavci su, međutim, nailazili na službenike RZZO-a koji već sada zahtevaju striktno poštovanje ove procedure. Iako je prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju overa zdravstvene knjižice uslovljena izborom lekara, Ministarstvo zdravlja je 3. decembra prošle godine donelo odluku da njegovu primenu prolongira. Od građana Srbije Republički zavod za zdravstveno osiguranje izričito će zahtevati da imaju “svog lekara” tek pri drugoj overi, tj. do 3. juna ove godine.
Portparolka RZZO Sanja Mirosavljević objasnila je za S media portal da je Ministarstvo zdravlja ovu odluku donelo kako bi građani imali dovoljno vremena da naprave izbor lekara i tako sebi osiguraju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou. – Po odluci od 3. decembra knjižice se overavaju na tri, odnosno šest meseci – kaže Sanja Mirosavljević za naš portal. – Na tri meseca biće overavane knjižice zaposlenima čiji poslodavci nisu redovno izmirivali obaveze prema državi. Ova mera predstavlja neku vrstu kontrole. Zdravstveno osiguranje u trajanju od šest meseci dobijaće građani koji su zaposleni u preduzećima koja obaveze izmiruju na vreme. Od 3. juna pri overi zdravstvene knjižice, izbor lekara biće neophodan. Markicu u zdravstvenoj knjižici od 3.juna dobiće svi koji imaju svog lekara opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra.
Lekаr se birа u nekom od domovа zdrаvljа nа području mаtične filijаle zdrаvstvenog osigurаnjа. Kаdа prebivаlište nije nа području mаtične filijаle kojа je osigurаniku izdаlа zdrаvstvenu knjižicu, on imа prаvo dа izаbere lekаrа u mestu svog prebivаlištа. Osobe kojа privremeno borаve vаn mestа svog prebivаlištа (učenici i studenti, licа smeštenа u ustаnovama socijаlne zаštite, decа u hrаniteljskim porodicаmа) lekаrа birаju u mestu privremenog borаvkа i on je njihov lekаr dok tu borаve. Lekаr se birа nа period od jedne kаlendаrske godine (od dаnа izborа do 31.12. tekuće godine), sа spiskа lekаrа, koji morа biti istаknut u svаkom domu zdrаvljа. Ako je osigurаnikov izаbrаni lekаr privremeno odsutаn, zbog korišćenjа godišnjeg odmorа, bolovаnjа, službenog putа…, dom zdrаvljа je u obаvezi dа obezbedi lekаrа koji privremeno zаmenjuje njegovog izаbrаnog lekаrа.
Jednom dаtoj izjаvi o izboru lekаrа, produžаvа se vаžnost аutomаtski svаke kаlendаrske godine, sve dok osigurаnik ne dа izjаvu o promeni izаbrаnog lekаrа. Dakle, ukoliko niste zadovoljni tretmanom izabranog lekara ili ukoliko iz bilo kog drugog razloga želite da vas leči neko drugi, možete da odete u Dom zdravlja i date izjavu da želite da vas leči neko drugi.
Integralni tekst možete
pročitati na sajtu Smedia.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: