DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Naknada za zaštitu, korišćenje i unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma, 0,025% na ukupni godišnji prihod

Posted by Aleksandra na februar 13, 2012

Možda do sada niste ni čuli da ovakva naknada uopšte postoji, ali nemojte se začuditi ako vam na adresu preduzeća stigne uplatnica sa obračunatom naknadom za 2011. godinu. Iznos uopšte nije naivan, naknada za ovaj parafiskalni namet se obračunava po stopi od 0,025% od ukupnog prihoda preduzća.
Ova naknada je predviđena članom 86. Zakona o šumama („Službeni glasnik RS“, broj 30/10 od 07.05.2010. godine) koji je stupio na snagu 15.05.2010. godine, a primenjuje se od 16. novembra 2010. godine:
„Naknadu za zaštitu, korišćenje i unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma plaćaju pravna lica, osim pravnih lica iz člana 70. st. 1. do 3. ovog zakona.
Obračun i uplatu naknade iz stava 1. ovog člana, vrši pravno lice do 15. u mesecu za prethodni mesec.
Osnovica za obračun naknade iz stava 1. ovog člana čini ukupan godišnji prihod pravnog lica. Na osnovicu iz stava 3. ovog člana primenjuje se stopa od 0,025 %.“
Primalac sredstava, Budžetski fond za šume Republike Srbije je otvoren tek 01.01.2011. godine, tako da za 2010. godinu (za novembar) nije ni mogla biti plaćena naknada, ali od 01.01.2011. je trebalo platiti naknadu i za novembar i dalje plaćati redovno, mesečno

Ni zakonom, a ni nekim podzakonskim aktom nije posebno uredjen način praćenja i kontrole izvršavanja obaveze uplate  sredstava u Budžetski fond, tako da nije propisan nikakav obrazac koji bi se dostavljao Poreskoj upravi. Drugim rečima, nije baš najjasnije na koji način će Uprava za šume uopšte evidentirati uplate.

Uplata naknade se vrši na tekući račun broj 840-741527843-49 – Naknada za zaštitu, korišćenje i unapredjenje opštekorisnih funkcija šuma. Uplata se vrši po modelu 97, šifra plaćanja je 253, a u poziv na broj odobrenja upisuje se kontrolni broj, šifra opštine sedišta uplatioca i PIB uplatioca.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: