DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Bogati sabiraju zaradu do 15. marta

Posted by Aleksandra na mart 2, 2012

Građani sa primanjima većim od 1,89 miliona dinara imaju rok da do 15. marta podnesu prijave za porez na godišnji prihod. Do tada svako ko je tokom 2011. godine zaradio više od 1.898.388 dinara treba da filijali Poreske uprave, u mestu svoga prebivališta, podnese prijavu. Popunjeni obrazac, PPDG-5, mogu da pošalju i poštom, takođe do 15. marta. Ko zakasni, preti mu kazna od 5.000 do 50.000 dinara.
Oporezuju se prihodi isplaćeni od 1. januara do 31. decembra prošle godine, bez obzira na koji se period odnose. U sumu ulaze zarada, oporezivi prihod od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava, oporeziva primanja od nepokretnosti, iznajmljivanja pokretnih stvari, prihod od osiguranja, primanja sportista i sportskih stručnjaka. Ali i svako primanje po ovom osnovu ostvareno i oporezovano u drugoj zemlji.
„Poreski obveznici su dužni da prijave dostave do 15. marta, a porez plaćaju kada prime rešenje. I za to postoji rok, 15 dana od prijema poreskog rešenja. Za neke se obračunom utvrdi i da nisu obveznici, jer postoji niz odbitaka. Ukupan iznos ovih odbitaka, međutim, ne može da bude veći od polovine dohotka koji se oporezuje“, objašnjavaju u Poreskoj upravi ..
Neoporezivi deo godišnjeg dohotka je 1,89 miliona dinara. Da bi se došlo do poreske osnovice, ukupan iznos ostvarenih prihoda se umanjuje i za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Umanjenje po ovom osnovu može da bude najviše 3,16 miliona dinara, jer je to najveći iznos godišnje osnovice za doprinose i socijalno osiguranje. I prihodi ostvareni u inostranstvu se umanjuju za onoliko koliko su od njih već uzeli tamošnji poreznici. Oporezuje se, na kraju, razlika između ukupnih primanja i neoporezivog dela i plaćenih poreza, a stopa je progresivna.
Porez od deset odsto se obračunava na osnovicu do 3,79 miliona dinara. Iznosi veći od ove cifre oporezuju se sa 15 odsto.
Srbija, već tradicionalno, broji do 20.000 bogataša, odnosno obveznika ovog poreza. Mnogi tokom godine zarade i potroše više od ove sume, ali izmiču poreznicima. To bi uskoro moglo da se promeni.
Poreska uprava najavljuje da će ove godine proraditi Centralni registar. U njemu će biti svi obveznici, ali i vlasnici svih nepokretnosti u zemlji. Ukrštanje prijavljenih prihoda i poseda otkriće ko je godinama izbegavao porez.
Integralni tekst
preuzet sa sajta B92  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: