DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Pomoć za inovacije malim preduzećima do 300.000 evra

Posted by Aleksandra na mart 30, 2012

Mikro i mala preduzeća u Srbiji od danas mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do 300.000 evra po projektu u oblasti tehnoloških inovacija i istraživanja, rečeno je prilikom objavljivanja javnog poziva Fonda za inovacionu delatnost na Građevinskom fakultetu u Beogradu.
Novac je obezbeđen u okviru Programa sufinansiranja inovacija koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA) sa 8,4 miliona evra, a sprovodi uz podršku stručnjaka Svetske banke. „Program će finansirati do 70 odsto vrednosti projekta, dok kompanija učestvuje sa najmanje 30 odsto vrednosti projekta sa kojim konkuriše za sredstva iz programa“, rekla je direktorka Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković.
Cilj programa sufinansiranja je da se malim preduzećima u Srbiji pomogne da uspostave saradnju sa strateškim partnerima kako bi privukli potencijalne investitore i plasirali inovacije na tržište.
Na konkursu mogu da učestvuju kompanije osnovane u Srbiji sa najviše 10, odnosno 50 zaposlenih, koje žele da ulože u tehnološke inovacije ili imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine. U programu ne mogu da učestvuju preduzeća koja su u protekle dve godine ostvarila godišnji prihod veći od 10 miliona evra.
Ako je projekat uspešan i ostvaruje prihod, kompanija ima obavezu da do pet odsto godišnjeg prihoda ili 15 odsto od ugovora za licenciranje, a najvise 120 odsto iznosa dobijenog novca iz Programa, vrati u Fond za inovacionu delatnost.
Novac se može iskoristiti za razvoj kompanije i zarade zaposlenih, prijavu patenata i sertifikacije, razvoj poslovanja, kao i za obuku, ali ne i za renoviranje ili kupovinu zemljišta.
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović istakao je značaj tog programa jer su i „Evropi i Srbiji potrebne nove ideje i zamajac koji će pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mesta“.
„Sticanjem statusa kandidata, srpskim kompanijama omogućeno je da sa partnerima iz EU kroz zajedničke projekte konkurišu za program EU za nauku i inovacije ‘Horizont 2020’ čiji je budžet 80 milijardi evra za period 2013-2020″, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Deger).
Integralni tekst
preuzet sa sajta Emg.rs  . . .
Izvor: Beta

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: