DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Građanska neposlušnost računovođa

Posted by Aleksandra na april 5, 2012

Republičko udruženje računovođa najavilo je da će sredinom aprila pozvati članove na građansku neposlušnost. U tom udruženju rekli su da će građanska neposlušnost značiti da neće postupiti po odlukama koje im nanose finansijsku štetu.
Prema odluci Uprave za sprečavanje pranja novca, sva računovodstvena preduzeća i preduzetnici moraju da imaju po dva radnika koji su obučeni za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a obuka košta oko 800 evra.
„Pokrenućemo i ocenu ustavnosti takvog propisa, a sve računovođe pozvaćemo na građansku neposlušnost u njegovoj primeni. Neka se Uprava osmeli i pokrene sudski postupak prema nekoliko hiljada pravnih lica i preduzetnika registrovanih za pružanje računovodstevnih usluga. Izgleda da ta služba živi od tuđeg mukotrpnog rada umesto od fiskalnih prihoda države“, rekao je predsednik Udruženja računovođa Miodrag Perić.
On je naveo da su računovođe Upravu dopisom obavestili kako je problem primene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma rešen u susednim zemljama gde obuku plaća država. „Nije logično da posao državnih institucij a rade privrednici i da za taj posao još plaćaju obuku kod nekakvih ovlašćenih agencija. Većina članova našeg udruženja već je prošla kroz obuku koju su organizovale republičke institucije, a koju je delom finansirao USAID“, rekao je Perić.
Udruženje računovođa ima oko 3.000 članova, a rok Upravi da promeni odluku je dat do sredine meseca, kada je redovna izborna skupština.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.net  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: