DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Knjigovođe i pranje novca – kako prati ono čega nema?

Posted by Aleksandra na april 7, 2012

Uprava za sprečavanje pranja novca, je finansijsko-obaveštajna služba Republike Srbije, koja je centralni organ u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Ceo sistem za sprečavanje pranja novca se sastoji od obveznika (banke, osiguravajuća društva, revizori….), nadležnih nadzornoh organa ( NBS, Komisija za hartije od vrednosti, Devizni inspektorat, Ministarstvo trgovine…) i naravno, represivnog dela sistema, tj. policije, tužilaštva i sudova.

Od pocetka 2012 godine, potrebno je da svi obveznici imaju ovlašćeno lice i zamenika ovlašćenog lica koji su dužni da uspostave sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Ovlašćena lica moraju imati sertifikat, koji izdaje Uprava, gde su troškovi polaganja ispita za dobijanje istog (pričam samo o knjigovođama) 10000,00 din. Da bi ovlašćeno lice polagalo (i položilo) ispit, potrebno je da prođe pripremnu obuku za polaganje istog, koju organizuje MNG centar (Centar za razvoj ljudskih resursa i menadzment), a koji to naplaćuje 29146,00 din (sa PDV-om). Obuka traje dva dana (ukupno oko 10 sati), pa ukoliko je obveznik van Beograda, računajte troškove za put, smeštaj, hranu….i to za dolazak na obuku, a onda i za dolazak na polaganje….i to sve puta dva – ovlasceno lice i zamenik. U najboljem slučaju ako nemate dva zaposlena, samo ćete Vi platiti za sebe sve troškove.

Možete da probate da položite ispit i bez obuke, ali, nešto mi govori da će takvi pasti na ispitu, a onda sve ispočetka raditi za dva meseca, kada će ponovo izaći na ispit.

Možda ne bi ni morali da polažete ispit i izlažete se nenormalnim troškovima, ukoliko Ministar nadležan za poslove finansjija propiše posebne uslove, o kojima za sada ništa nije poznato (član.4 Zakona)….

Sve u svemu, jedna mala agencija za vođenje knjiga, koja je otvorena da bi se preživelo i koja vodi knjige za 3-4 szr-a, a pri tome zaradjuje do 150-200 e, mora odvojiti tri mesečna primanja da bi nastavila sa radom, a pri tome te radnje kojima se vode knjige jedva natežu kraj sa krajem, nemaju šta da „peru“ i apsolutno ne razmisljaju o finansiranju terorizma, već o tome da li će imati šta da jedu do kraja meseca.

Bruka i sramota… Sram ih bilo!

Advertisements

Jedno reagovanje to “Knjigovođe i pranje novca – kako prati ono čega nema?”

  1. Mića said

    Šta sve može da padne na pamet nekome.Ne znam šta će biti sa ovim i šta će se postići,ali mislim da je ovo skretanje u pogrešnom smeru i da od ovoga neće biti ništa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: