DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Poreska uprava sprema unakrsnu kontolu

Posted by Aleksandra na april 21, 2012

Prema objavi na sajtu PressOnline, Poreska uprava sprema unakrsnu kontrolu, a svi kod kojih se uoči bitnija razlika u prihodima i imovnom stanju moraće da dokažu odakle im kuće i stanovi.
„Srpska estrada je u panici posle najave da se sprema unakrsna kontrola imovine najpoznatijih estradnih zvezda, poput one koja se sprovodi u Hrvatskoj. Za razliku od komšija, kod nas se ova vrsta kontrole još „stidljivo“ sprovodi (Poreska uprava dosad je proveravala imovinsko stanje estradnih ličnosti na osnovu ugovora o nastupima i koncertima, dok su imovinu u nekretninama proveravale lokalne poreske administracije) ali, kako kažu izvori Pressa, ima ozbiljnih najava da se inspektori Poreske uprave spremaju na češljanje imovine estradnih zvezda.“
Evo šta o unakrsnoj proceni poreske osnovice kaže aktuelni Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji:
Unakrsna procena poreske osnovice
Član 59.
Metoda unakrsne procene poreske osnovice koristi se za utvrđivanje osnovice poreza na dohodak građana.
Osnovica poreza iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao razlika između vrednosti imovine na kraju i na početku kalendarske godine umanjena za iznos prijavljenog dohotka i za vrednost imovine pribavljene sredstvima stečenim nasleđem, poklonom ili na drugi zakonit besteretan način, kao i za iznos prihoda koji podležu oporezivanju porezom na dohodak građana a koji ne ulaze u oporezivanje godišnjim porezom na dohodak građana, za koju to poreski obveznik, odnosno drugo lice ističe i o tome pruži odgovarajuće materijalne dokaze.
Imovinu, u smislu stava 2. ovog člana, čine:
1) nepokretnosti (stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište i dr.);
2) akcije i udeli u pravnom licu;
3) oprema za obavljanje samostalne delatnosti;
4) motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi;
5) štedni ulozi i gotov novac;
6) druga imovinska prava.
Vrednost imovine na početku kalendarske godine čini zbir ukupne vrednosti imovine iz stava 3. ovog člana sa stanjem na dan 1. januara kalendarske godine.
Vrednost imovine na kraju kalendarske godine čini zbir ukupne vrednosti imovine iz stava 3. ovog člana sa stanjem na dan 31. decembra kalendarske godine, uvećana za vrednost imovine koja je u kalendarskoj godini stečena teretno i otuđena teretno ili besteretno, kao i za sredstva koja je poreski obveznik upotrebio za kupovinu imovine iz stava 3. ovog člana na ime trećih lica u kalendarskoj godini.
Ukoliko poreski obveznik, odnosno drugo lice ističe da su određena imovina, odnosno sredstva stečena nasleđem, poklonom ili na drugi zakonit besteretan način, dužni su da o tome pruže odgovarajuće materijalne dokaze.
Poreska osnovica utvrđena na način iz st. 2-6. ovog člana jeste neprijavljeni prihod. Neprijavljeni prihod iz stava 7. ovog člana oporezuje se kao drugi prihod, u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, bez priznavanja normiranih troškova.
Izvor: sajt PressOnline  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: