DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Saopštenje Poreske uprave – Rezultati kontrole legalnosti softvera

Posted by Aleksandra na jun 1, 2012

Prema izveštajima međunarodne IT konsultantske kuće IDC, tokom 2011. godine, stopa softverske piraterije u Srbiji smanjena je za 2 odsto. Ovo je najbolji rezultat od svih zemalja u okruženju i Srbiju svrstava među prvih deset u svetu po smanjenoj stopi piraterije. Domaća softverska industrija je, zbog smanjenja stope piraterije, zabeležila rast od 1,5 odsto, a promet cele grane je uvećan za 24 miliona evra. Ovim aktivnostima, budžet Republike Srbije uvećan je za iznos od 3,5 miliona evra.
Nakon perioda promotivnih aktivnosti, Odeljenje za kontrolu legalnosti softvera Poreske uprave je u prethodnih godinu dana obavilo kontrolu blizu 26 hiljada računarskih i serverskih stanica kod 415 poreskih obveznika, pri čemu su ciljna grupa bila velika i srednja preduzeća i, u manjem broju, mala preduzeća.
Kod 61,69 odsto kontrolisanih poreskih obveznika pronađen je nelegalan softver, 37,35 odsto obveznika je koristilo legalan softver, dok je 0,72 odsto obveznika prekršilo pravo na licencu. Kod 0,24 odsto obveznika program je deinstaliran. Svi poreski obveznici dobili su mogućnost da legalizuju softver u toku kontrole, što je 84 odsto učinilo, dok je kod 11,33 odsto proces legalizacije softvera u toku. Kod 4,67 odsto poreskih obveznika podnete su prijave za privredni prestup.
Planirane aktivnosti Odeljenja za kontrolu legalnosti softvera u 2012. godini su uvođenje sistema daljinske kontrole, unapređenje sistema analize rizika za odabir poreskih obveznika za kontrolu i kontrola izvoznika softvera. Fokus će biti na smanjenju broja nepoznatih izvoznika softvera, a sprovodiće se uz podršku inspektora za kontrolu javnih prihoda Poreske uprave, MUP-a, Poreske policije i Privredne komore Srbije.
Integralni tekst saopštenja
preuzet sa sajta Poreske uprave  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: