DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Malim firmama bezbednost preskupa

Posted by Aleksandra na jun 5, 2012

Skoro svih 320.000 vlasnika malih preduzeća o zdravlju i bezbednosti na radu svojih zaposlenih vodi računa samo – formalno. Prema podacima Inspektorata za rad, čak 90 odsto poslodavaca ima potrebnu dokumentaciju sa predviđenim merama zaštite na radu, ali im ona služi samo da ne bi dobijali kazne.
U Uniji poslodavaca Srbije kažu da svakako ima i nemarnih gazda, ali da je, ipak, glavni razlog što vlasnici malih i mikro preduzeća ne vode dovoljno računa o bezbednosti svojih radnika – novac. „Svi zakoni koji se odnose na zaštitu radnika su prepisani iz najbogatijih zemalja Evropske unije i zato je njihovo poštovanje za nas veoma skupo“, objašnjava Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije. „Samo troškovi izrade akta o proceni rizika i plan protivpožarne zaštite mogu da se kreću od 1.500 evra za male radnje pa do 70.000 evra za velike komapnije. Na troškove administracije se dodaju i troškovi raznih obuka za zaposlene, kao i neophodna oprema, što u ovim uslovima poslovanja nije nimalo isplativo. Zato većina ne može da zadovolji standarde“, kaže Rajić. To uglavnom, dodaju u Uniji, polazi za rukom samo najvećim i najodgovornijim kompanijama, jer su i kont role u njima najčešće. „Dodatni je paradoks i to što inspekcije rada i unutrašnjih poslova kucaju samo na vrata legalnih firmi, dok u one koje rade na crno uopšte ne zalaze jer ta preduzeća u njihovoj evidenciji faktički i ne postoje“, dodaje Rajić.
I u Inspektoratu za rad kažu da su svesni da većina poslodavaca izvrdava zakonima kao i da mnogi poslodavci usvajaju dokumente koji predviđaju mere zaštite samo da bi inspektorima zamazali oči i izbegli kazne, koje se kreću od 10.000 pa do milion dinara. „Većina poslodavaca ima akt o proceni rizika, ali on nije prilagođen toj firmi, već je samo prepisan od nekog drugog poslodavca. Tako inspektori ne mogu da ga kazne zbog toga što nema ovaj akt već mu samo naloži da u njega unese potrebne izmene“, ocenjuje Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad.
U Upravi za prevenciju MUP kažu da njihovi inspektori ne zalaze tako često u male radnje jer one spadaju u takozvanu treću kategoriju ugroženosti od požara, pa se vanredne kontrole sprovode samo uz prijavu građana. „S druge strane, bar jednom godišnje se proveravaju vlasnici onih predzueća koji se bave naftom, hemijom, eksplozivnim materijalima, zapaljivim gasovima…“, nabraja Ivan Zarev, načelnik ove uprave.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.biz  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: