DIFOL

Knjigovodstvena podrska

RFZO poziva poslodavce da izmire doprinose

Posted by Aleksandra na jun 5, 2012

Upućen je apel na poslodavce da redovno i blagovremeno izmiruju doprinose za svoje zaposlene kako bi oni dobili overene zdravstvene knjižice. Republički fond za zdravstveno osiguranje, osim na poslodavce, apelovao je i na na Poresku upravu da do 30. u mesecu dostavlja izveštaje RFZO o uplaćenim doprinosima.
Portparol RFZO, Sanja Mirosavljević kaže da poslodavac mora uredno da plaća doprinose, jer je to uslov da bi se overila zdravstvena knjižica i da RFZO do 30. u mesecu treba da dobije elektronskim putem potvrdu da su doprinosi plaćeni, ali da to, na žalost, često nije slučaj. „Dogadja se i da Poreska uprava ne dostavi na vreme potvrdu RFZO da je poslodavac uplatio doprinose za svoje zaposlene, a ima i situacija da poslodavac nije ažuran u uplati doprinosa“, rekla je Mirosavljević. Mirosavljević kaže da se događa i da RFZO upućuje poslodavce u Poresku upravu po potvrdu o tome da su uplatili doprinose za svoje zaposlene. Ona je izrazila očekivanje da poslodavci ne čekaju poslednji dan kada ističe važenje zadravstvene knjižice zaposlenih, nego da 15-ak dana ranije izmire svoje obaveze. Prema njenim rečima, nije mali procenat poslodavaca koji ne uplaćuje doprinose, a događa se i da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene kao da su prijavljeni na minimalcu, iako imaju daleko veće zarade.
Građani koji nisu izabrali lekara od danas neće moći da overe zdravstvene knjižice, a prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.biz  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: