DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Ugašeno 11.600 MSP, osnovano samo 7.000

Posted by Aleksandra na jun 7, 2012

Nova vlada Srbije trebalo bi da zaustavi uništavanje malih i srednjih preduzeća i da radi na podsticanju razvoja tog sektora, kaže profesor Blagoje Paunović.
„Mala i srednja preduzeća nalaze se u svojevrsnim makazama jer su nepovoljni uslovi poslovanja i ovde uzeli svoj danak, pa se drastično pogoršao odnos između novoosnovanih i ugašenih firmi“, rekao je Paunović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu za Ekonometar. Prema rečima Paunovića, zbog loših uslova poslovanja u Srbiji je od 2007. do prošle godine „draštično“ smanjujen broj firmi, jer se manje osniva nego što se ugasi.
Na pitanje kako tumači često pominjanje porodičnih firmi u poslednje vreme u medijima, Paunović je rekao da je to logično ako se imaju u vidu najnovija istraživanja prema kojima će u budućnosti više od 40 odsto svih preduzeća u svetu voditi braća i sestre kao suvlasnici. „Ako se posmatra Evropa, u njoj u dva od pet preduzeća rade dve generacije jedne porodice. Procenjuje se da u Velikoj Britaniji 75 odsto svih preduzeća čine porodične firme“, rekao je Paunović.
„U prvih 10 meseci 2011. osnovano je 7.097 malih i srednjih preduzeća, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu 2010.
U istom tom periodu ugašeno je 11.607 firmi, što je za čak 87,8 odsto više nego u isto vreme 2010. To je bez sumnje drastičan porast nestalih preduzeća“, rekao je on.
Profesor Ekonomskog fakulteta je istakao da u Srbiji postoji prostor za osnivanje novih firmi, jer je gustina preduzeća na 1.000 stanovnika manja od proseka u EU i drugim razvijenim zemljama.
O značaju tog sektora, kako je rekao Paunović, svedoči i podatak da je oko 16 miliona preduzeća u SAD u porodičnom vlasništvu, što čini oko 90 odsto svih privrednih subjekata u Americi. Te firme zapošljavaju više od 40 miliona ljudi i stvaraju oko 60 odsto bruto društvenog proizvoda u SAD, dodao je on.
Integralni tekst
preuzet s sajta b92.net

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: