DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Spremni popusti za „muzički dinar“‎

Posted by Aleksandra na jun 16, 2012

Sokoj i Unija poslodavaca Srbije (UPS) su postigli dogovor i potpisali protokol o plaćanju muzičkih autorskih naknada i uvođenju popusta za privredu.
Potpisanim protokolom posle više godina razmimoilaženja će najzad biti uvedeni red u tu oblast i omogućeni su značajni popusti korisnicima muzike koji redovno ispunjavaju svoje zakonske obaveze.
Popusti se kreću i do 75 odsto, u zavisnosti od regiona u kojem se nalazi ugostiteljsko preduzeće, trgovinska ili zanatska radnja, a uslovi za njegovo ostvarivanje su zaključen ugovor sa Sokojem i zaključenje sporazuma o regulisanju duga, za korisnike koji imaju dugovanja. Takođe, u slučaju kada se muzika izvodi uživo, potrebno je dostaviti popis izvedenih dela.
Predstavnici Sokoja i UPS naglasili su da je imajući u vidu ekonomsku krizu, koja utiče na stanje u privredi, kao i u muzičkoj industriji pronađen minimum obostrano prihvatljivih rešenja.
Sokoj će odobriti popust od 10 odsto za sve korisnike koji imaju zaključen ugovor, a dodatno je predviđeno da korisnici u regionu Vojvodine imaju 10 odsto popusta, 20 odsto u regionu centralne i zapadne Srbije i 30 odsto u region istočne i južne Srbije.
Među dodatnim popustima su pet odsto za plaćanje naknade do 5. u mesecu za prethodni mesec, 10 odsto za uplatu šest meseci unapred i 25 odsto za plaćanje godinu dana unapred.
Korisnicima koji imaju tri ili više objekata na različitim lokacijama i izmiruju redovno obaveze, odobrava se dodatni popust od 10 odsto, zatim za prvu godinu poslovanja dodatni popust od 10 odsto i ukoliko korisnik najavi održavanje zabavnih priredbi – maturskih večeri, svadbi, proslava, sledi popust od 10 odsto.
Predstavnik UPS Dragoljub Rajić kazao je da je ranije postojao spor jer privreda nije bila konsultovana kada su određivani iznosi za naknade i nije bilo uzeto u obzir realno finansijsko stanje po regionima, odnosno razlike u prometu i kupovnoj moći. Rajić je pozvao sve privredne subjekte da zaključe ugovore sa Sokoj i ostvare pravo na popuste i istakao da što je veći broj korisnika, to je veća mogućnost da cene naknada budu spuštene.
RTS nije platio ni dinar Sokoju
Član Upravnog odbora Sokoj Dragan Brajović istakao je da u široj javnosti i dalje postoji nerazumevanje zašto treba da se plaćaju autorska prava i dodao da treba raditi na edukaciji korisnika, ali da to ne isključuje poštovanje zakonskih obaveza. Brajović je napomenuo da Radio televizija Srbije (RTS) već šest godina Sokoju „nije platio ni dinar za autorska prava“ i da sa njima ta organizacija ne uspeva da postigne dogovor.
Integralne tekst
preuzet sa sajta b92.net  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: