DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Država produžila ograničenje marži na hranu

Posted by Aleksandra na jun 30, 2012

Važenje Uredbe o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata produženo je za još šest meseci. Uredba je prvobitno doneta pre tačno šest meseci, 30. decembra, kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obuzdao rast cena, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.
Vlada Srbije je 30. decembra donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto. Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.
O dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.
Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović rekao je Tanjugu da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes. Matović je napomenuo da marže na osnovne životne namirnice ni u zemljama okruženja nisu više od 10 procenata. Od početka primene uredbe 1.januara do 20. juna 2012. godine sprovedeno je više od 10.000 inspekcijskih kontrola i bilo je svega jedan procenat trgovaca koji je nisu poštovali.
Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima. Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovinskog lanca Gomeks. U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su okviru Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi. „To se desilo, jer je uredba ograničila samo maloprodajnu maržu, a ne i nabavnu cenu proizvoda. Proizvođači su i pored toga nesmetano podizali cene svojih proizvoda ka maloprodajnom sektoru, što je automatski dovodilo i do rasta maloprodajnih cena“, istakli su u tom trgovinskom lancu.
Integralni tekst
preuzet sa sajta mondo.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: