DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • avgust 2012.
  P U S Č P S N
  « jul   sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

O Šoškiću i NBS, EU i apetitima

Posted by Aleksandra na avgust 2, 2012

Vladajuća većina obrazlažući izmene Zakona o NBS poručila da će politika centralne banke koštati građane 400 miliona evra. Opozicija: Ugrožavate put ka EU.

Sednica je počela potvrđivanjem mandata novim poslanicima koji su zamenili one koji su imenovani na druge funkcije.

Nakon zakletve novih poslanika, poslanik SNS Veroljub Arsić je u ime predlagača počeo da obrazlaže Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, koji je podigao mnogo prašine u javnosti. Prema ovom Predlogu funkcionere NBS bira parlament.

On je odbacio tvrdnje opozicije da Predlog zadire u nezavinost i samostalnost delovanja NBS i da se donosi samo radi smene guvernera Dejana Šoškića i postavio pitanje da li je onaj koji donosi odluke u centralnoj banci odgovoran za svoje postpuke.

„Opozicija ima pravo da kritikuje, a što se tiče hitnosti donošenja ovih izmena jasno je da je bilo neophodno brzo delovati jer se loše posledice činjenja ili nečinjenja u NBS već uveliko osećaju„, rekao je Arsić.

Arsić je rekao i da nije istina da predlog nije usklađen sa sistemom nadzora i kontrole centralnih banaka u EU.

„To je čest izgovor ovih dana, ali ističemo da je u velikoj meri baš taj model korišćen za izradu ovog predloga“, rekao je Arsić.

On je u ime predlagača, grupe od 105 poslanika, ponovio da su ključne novine Predloga vraćanje nadzorne funkcije skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, te ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora.

Arsić je ponovio i da bi trebalo ispitati sve navode o načinu na koji su nastali „ogromni problemi u Srbiji“ i istakao da NBS nije ispunjavala svoju funkciju – održavanje finansijske stabilnosti na tržištu i kontrolu finansijskih institucija.

On je ocenio da je centralna banka najviše zatajila u delu nadležnosti koji se odnosi na kontrolu finansijskih institucija i naveo da će zbog loše kontrole NBS država iz džepa poreskih obveznika morati da izdvoji 350 do 400 miliona evra radi sređivanja stanja u pojedinim finansijskim institucijama.

Naveo je i primer jedne banke koja je delom u državnom vlasništvu, a koja je falsifikovala izveštaje uz pomoć revizorske kuće. NBS je na njih dala saglasnost i odobrila isplatu dividendi, da bi se zatim dobit te banke naglo pretvorila u gubitak.

„Usporićete put Srbije ka EU“

Nakon Arsićevog izlaganja, prvi su se javili iz poslaničkog kluba DS, koji su postavili pitanje da li su u parlament stigla mišljenja iz NBS i Vlade Srbije o ovom predlogu, kako bi „rasprava bila kvalitetnija“. Odgovor je bio odrečan, zbog toga što, kako je navedeno, ta mišljenja nisu neophodna za raspravu.

Poslanik SVM Laslo Varga istakao je na početku rasprave da SVM, koji je inače podržao program nove vlade, neće podržati predložene izmene, jer smatra da bi njihovo usvajanje načinilo štetu procesu evropske integracije Srbije i ugrozilo nezavisnost NBS.

Srbija će usvajanjem prekršiti Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju kojim se obavezala na usklađjenost pravnog sistema i prekršiti obaveze za dobijanje statusa kandidata. Jedan od deset uslova za dobijanje statusa kandidata bio je podizanje nivoa nezavisnih institucija“, rekao je Varga.

On je kritikovao i to što se predložene izmene zakona razmatraju po hitnom postupku, bez javne rasprave, i naveo da je protivno skupštinskom Poslovniku to što u obraloženju zakona nema izjave o usklađenosti sa evropskim propisima.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović je rekao da „donošenje zakona samo da bi se smenio Šoškić“ nije u skladu sa evropskim tekovinama i podsetio da se sada očekuje „oštra reakcija Brisela“.

Molim vas, pokušajte da se izborite sa željom da na sve čelne funkcije postavite svoje ljude. Ovo nisu reforme, reforme su ono što se obećavalo u predizbornoj kampanji. Ovo nisu koraci ka departizaciji, koju su potpisali lideri vladajuće većine. Postoje javna preduzeća, postoje drugi načini da se zadovolje partijski kadrovi i apetiti, ali ne činite to preko NBS“, rekao je Jugović.

On je takođe podvukao da će ako se usvoji predlog o izmenama zakona to „usporiti put Srbije ka EU“.

I poslanik LDP Žarko Korać je rekao da je razmatranje po hitnom postupku suprotno Poslovniku i istakao da je nelogično što postoji „hitni postupak o NBS, a ne postoji hitno objašnjenje koja je nova ekonomska politika nove vlasti“.

„Umesto da imamo jedan hitni ekspoze o ekonomskom programu, a onda da govorimo o NBS, mi radimo suprotno. Iza smene guvernera, kriju se promene politike, za koju niko ne zna kakva će biti. Niko nam nije rekao šta je bilo pogrešno, šta će se raditi, kakva će biti monetarna politika i kakva je nova koncepcija ekonomske politike. A mi strahujemo i da možda prave koncepcije i nema„, rekao je Korać.

On je dodao da „ako je ovo prvi zakon koji će doneti nova vlast, onda ona definitivno nije na dobrom putu“.

Narodni poslanik Dragan Marković Palma rekao je da će Jedinstvena Srbija, čiji je on lider, podržati Zakon o NBS.

„Kabinet guvernera je veoma iskusan kada je u pitanju monetarna politika. Smatram da zakone ne treba da donose teoretičari iz kabineta kao što je to bio slučaj u poslednjih 20 godina. Kada se predloži neki zakon mora da se konsultuju stručnjaci. Ne možete da imate ekonomsku sigurnost ako imate više korisnika od obveznika, zato će JS podržati ovaj zakon„, istakao je on.

Marković je naveo i da će Srbija čekati još šest godina do ulaska u EU. Prema njegovim rečima, do tada „moramo da vodimo računa o penzionerima i radnicima“.

O svemu što je prethodilo ovoj sednici, stavovima, ali i optužbama vladajuće većine, opozicije, ali i nezavisnih stručnjaka pročitajte u posebnoj vesti.

Tekst preuzet sa B92

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: