DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Obaveštenje Registratora Registra privrednih subjekata za privredna društva

Posted by Aleksandra na avgust 22, 2012

Na osnovu ovlašćenja iz člana 10b, Zakona o Agenciji za privredne registre („Sl.glasnik RS“, br.55/04, 111/09 i 99/11), a u skladu sa odredbom člana 33. Zakona o privrednim društvima („Sl.glasnik RS“, br.36/11 i 99/11), Registrator Registra privrednih subjekata obaveštava korisnike usluga ovog registra da će 27. avgusta 2012.godine sa internet stranice Agencije biti uklonjeni registrovani podaci o ograničenjima ovlašćenja u zastupanju zastupnika privrednih društva, izuzev ograničenja ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa.
Dakle, od dana uklanjanja navedenih podataka sa internet stranice Agencije, u Registru će se registrovati samo ograničenja ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa, dok se registrovanje ograničenja ovlašćenja zastupnika koja su utvrđena aktima društva ili odlukama nadležnih organa društva neće registrovati i objavljivati na veb sajtu Agencije.
Odredbom člana 33. Zakona o privrednim društvima propisano je da je zastupnik dužan da postupa u skladu sa ograničenjima svojih ovlašćenja koja su utvrđena aktima društva ili odlukama nadležnih organa društva. Stavom 2. i 3. iste odredbe Zakona, imperativno je propisano da se ograničenja ovlašćenja zastupnika ne mogu isticati prema trećim licima, izuzev ograničenja ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa koja se mogu isticati prema trećim licima, ako su registrovana u skladu sa zakonom o registraciji.
Iz citirane odredbe Zakona proizilazi da treća lica nisu dužna da imaju saznanje, niti da vode računa, o ograničenjima zastupnika privrednih društava, odnosno da su zastupnici dužni da poslove iz svog delokruga obavljaju u okviru ovlašćenja koja su im data, kao i da ograničenja ovlašćenja zastupnika nisu predmet registracije, izuzev ograničenja ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa koja se mogu isticati prema trećim licima, ako su registrovana u skladu sa zakonom o registraciji.
Imajući u vidu navedeno, Registrator Registra privrednih subjekata, u skladu sa svojom obavezom staranja o zakonitom vođenju registra, odlučio je da se u Registar privrednih subjekata registruju samo podaci o ograničenjima ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa. Dakle, od dana uklanjanja navedenih podataka sa internet stranice Agencije, u Registru će se registrovati samo ograničenja ovlašćenja zastupnika u vidu obaveznog supotpisa, dok se registrovanje ograničenja ovlašćenja zastupnika koja su utvrđena aktima društva ili odlukama nadležnih organa društva neće registrovati i objavljivati na veb sajtu Agencije.
Integralni tekst obaveštenja
preuzet sa sajta APR-a  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: