DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Referentna, eskontna i zakonska zatezna kamatna stopa za neplaćene obaveze po osnovu javnih prihoda ostaju nepromenjene

Posted by Aleksandra na septembar 6, 2012

Predstavnici PKS i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskih potpisali su Protokol o primeni jedinstvene tarife za “muzički dinar“. Oprošteni dugovi 2009-10, popust za 2011.
Protokol su sa Privrednom komorom Srbije potpisali predstavnici Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Prava interpretatora (PI) i Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ).
Protokolom se rešava pitanje prethodnih obaveza proizvođača i uvoznika po osnovu posebne naknade koje nisu zastarele – oprašta se obaveza iz 2009. i 2010. godine, a obaveza iz 2011. se plaća sa značajnim popustom u odnosu na tada važeću tarifu.
Za prazne nosače zvuka i slike, obaveza iznosi tri odsto od njihove vrednosti, a za tehničke uređaje u visini 0,50 odsto vrednosti.
Plaćanje obaveza u toku 2012. godine je sa značajnim popustom u odnosu na važeću tarifu – za prazne nosače zvuka i slike u visini tri odsto vrednosti, a za tehničke uređaje u visini 1,06 odsto vrednosti.
Protokolom se takođe definiše šta se smatra digitalnim audio uređajem.
Sudski sporovi koje su organizacije pokrenule protiv obveznika plaćanja posebne naknade biće okončani poravnanjem.
Rešava se problem PDV-a koje su organizacije platile za račune izdate na ime posebne naknade, a novac na ime posebne naknade dobijaju autori.
Potpredsednik PKS Mihailo Vesović je nakon potpisivanje Protokola kazao da je ozbiljnim pristupom i razgovorom usaglašeno pitanje koje je jednog tenutka postalo problematično.
“Ovo je dobar primer koji će iz prakse moći da se preslika i na neke druge slučajeve i pokazuje dobru volju svih učesnika u procesu da se nađe jedno korektno rešenje za sve, jer je za privredu najgore da svi oni koji obavljaju neku aktivnost stoje zakoapani u svojim rovovima i ne mogu da priđu jedni drugima“, istakao je Vesović.
Predstavnik SOKOJ-a Srđan Hofman je kazao da su svi dovoljno zadovoljni ovim Protokolom.
“Našli smo model kako da niko ne bude drastično oštećen i što je najvažnije mislim da smo ovim sačuvali sistem zaštite autorskih odnosno muzičkih prava“, kazao je Hofman.
Nakon potpisivanja protokola sa ANEM-om i informativnim sektorom, biće zaokruženi svi korisnici koji će na isti način moći da ispunjavaju svoje obaveze,a da ih to ne uguši, zaključio je Hofman.
Pročitajte i integralni tekst saopštenja NBS  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: