DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Usvojeni novi predlozi zakona kojima se ukidaju još 63 takse i naknade

Posted by Aleksandra na septembar 15, 2012

Vlada Srbije usvojila je 16 novih Predloga zakona kojima će od 1. oktobra biti ukinute još 63 različite takse i naknade koje su opterećivale privredu i građane . Nove takse koje bi uskoro trebalo da budu ukinute su : godišnja naknada za motorna vozila, traktore i priključna vozila, kao i godišnja naknada za ostala vozila na motorni pogon. Ukida se i šumarina- naknada za zaštitu, korišćenje i unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma.

Podsećamo, Vlada je već usvojila paket od 12 predloženih zakona kojima je ukinuto 75 naknada. Nakon što se usvoji svih 28 predloženih zakona u Skupštini Srbije, biće ukinuto ukupno138 parafiskalnih nameta.

Vlada je usvojila, između ostalog, Predloge zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, kojim se maksimalna zarada u javnom sektoru ograničava na 162. 000 dinara, bez minulog rada. Usvojene su i izmenae i dopunae Zakona o budžetskom sistemu, akcizama, duvanu i finansiranju lokalne samouprave.

Već od 1. oktobra, 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća firmarine i takse za isticanje reklame, što će im u uslovima krize doneti uštedu i do 200.000 dinara godišnje.

Primera radi, preduzetnici iz Beograda od početka oktobra neće više imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od delatnosti i zone do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara na godišnjem nivou.

Od važnih taksi koje su predložene za ukidanje su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi).

Mala i srednja preduzeća dodatno će se rasteretiti ukidanjem takse za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovne prostorije. Ta taksa se do sada plaćala mesečno od 3.000 do 16.000 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od poslovne zone. Iz tarifnika su izbrisane i takse na držanje kućnih i egzotičnih životinja, kao i taksa za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

Građani će već od 1. oktobra imati manje troškove za registraciju automobila, koja će, u zavisnosti od grada do grada biti od 2.000 do 4.000 dinara jeftinija, zbog ukidanja nekoliko republičkih i smanjivanjem lokalnih taksi. Registracija vozila biće jednostavnija i plaćaće se samo jednom uplatnicom, u odnosu na sadašnjih 12.

Treba napomenuti i da se u grupi taksi koje su ukinute nalaze i brojne takse koje poljoprivrednim proizvođačima treba da olakšaju obavljanje njihove delatnosti.

OVDE možete videti prvih 75 ukinutih naknada.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: