DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Zanatlije suočene sa novim izdacima

Posted by Aleksandra na septembar 24, 2012

Ukidanje fiskalnih kasa pojedinim zanatlijama donelo je dodatni trošak od 5.000 dinara. Upravo toliko, prema saznanjima „Novosti“, pojedinim zanatlijama su tražili ovlašćeni servisi na ime troškova „defiskalizacije“.
„Obaveštavamo javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za defiskalizaciju kase. Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase, takozvani GPRS terminal“, ističu u Ministarstvu finansija i prvirede.
Iz Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić objašnjava da zanatlije, koje su zakonom oslobođene obaveze korišćenja fiskalnih kasa, samo o tome treba dopisom da obaveste jedinicu Poreske uprave u kojoj se vode, navodeći po osnovu čega su oslobođeni obaveze. „Obaveštavanje Poreske uprave je jedina aktivnost kojom se zanatlije razdužuju sa korišćenjem fiskalne kase“, objašnjava za „Novosti“ Dragoljub Rajić. Ipak, problem mogu da imaju pojedine firme koje su na ime održavanja sklopile ugovor sa serviserima na duži rok, ili one od kojih je tražena dodatna garancija pa je na fiskalnu kasu stavljena plomba. Sada skidanje te plompe iziskuje dodatni trošak. Prema Rajićevim rečima, sve zanatlije ipak će do kraja godine morati da plate još oko 1.500 dinara, odnosno oko 500 dinara mesečno, na ime GPS takse, pošto ugovor važi do kraja 2012.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.net  . . .

Advertisements

2 reagovanja to “Zanatlije suočene sa novim izdacima”

  1. Milosav said

    Od kada važi ukidanje GPRS za preduzetnike i da li ih treba odjaviti ili prestati plaćati pretplatu,ako je ugovor o korišćenju važeći/skoro otvorio novu radnju/i ako je ugovor sklopljen pre par godina i nije obnavljan za staru radnju./Nova i stara STR/
    Srdačan pozdrav.Pavlović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: