DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Zanatlije i preduzetnici ne moraju da „defiskalizuju“ fiskalne kase

Posted by Aleksandra na septembar 25, 2012

Povodom učestalih pitanja zanatlija i preduzetnika o obavezi plaćanja tzv. „defiskalizacije“ fiskalnih kasa, Ministarstvo finansija i privrede obaveštava javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za „defiskalizaciju“ kase. Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (GPRS terminal).

Reč je o preporuci Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave, u skladu sa Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Preporuka se odnosi na sve preduzetnike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod (paušalci), odnosno na 20.821 obveznika.

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama trebalo bi da omogući uštedu koja se kreće i do 40.000 dinara godišnje, a najveća korist je u smanjenju ukupnog administriranja pri otvaranju i samom funkcinisanju radnje.

Uredba o ukidanju fiskalnih kasa za zanatlije, kojom se 35 delatnosti oslobađaju obaveze posedovanja fiskalnih kasa, počela je da se primenjuje od 1. septembra.

U službenom glasniku RS 83/2012 izašla je uredba sa spiskom delatnosti koje nemaju obavezu držanja fiskalnih kase, što možete naći OVDE.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: