DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Zahtev za paušalno oporezivanje u 2013. podnosi se do 30. novembra

Posted by Aleksandra na novembar 8, 2012

Članom 40. Zakon o porezu na dohodak građana („Službeni glasnik RS“, broj 24/01, 80/02, 135/04, 62/06, 65/06 – ispravka, 7/09, 31/09, 44/09 i 18/10) propisani su uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi preduzetnik stekao pravo na paušalno oporezivanje. Preduzetnik koji nije u stanju da vodi poslovne knjige, osim poslovne knjige o ostvarenom prometu, ili kome njihovo vođenje otežava obavljanje delatnosti, ima pravo da podnese zahtev za paušalno oporezivanje.
Preduzetnici podnose zahtev za paušalno oporezivanje do 30. novembra tekuće godine za narednu godinu, odnosno u roku od 15 dana od dana upisa u registar nadležnog organa (za novoosnovanu radnju). Nadležni poreski organ dužan je da po zahtevu preduzetnika donese rešenje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Ako nadležni poreski organ ne reši po zahtevu u tom roku smatra se da je zahtev za paušalno oporezivanje prihvaćen.
Pravo na paušalno oporezivanje, prema članu 40. stav 2. Zakona, ne može se priznati preduzetniku:
– osnivaču ortačke radnje;
– koji obavlja delatnost trgovine na veliko i malo (osim održavanja i opravke motornih vozila), hotela i restorana, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi sa nekretninama. Izuzetno, preduzetniku koji trgovinsku i ugostiteljsku delatnost obavlja u kiosku, prikolici ili sličnom montažnom ili pokretnom objektu, može se na njegov zahtev odobriti da porez plaća na paušalno utvrđen prihod;
– u čiju delatnost ulažu i druga lica;
– čiji je ukupan promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, odnosno čiji je planirani promet, kada počinje da obavlja delatnost, veći od 3.000.000 dinara;
– koji je obveznik PDV, odnosno koji se opredeli za plaćanje PDV, u skladu sa Zakonom o PDV.
Paušalci nisu dužni da vode knjigovodstvo (ni prosto, ni dvojno) nego samo poslovnu knjigu o ostvarenom prometu. Ova knjiga vodi se na Obrascu KPO – Knjiga o ostvarenom prometu paušalno oporezovanih obveznika.
Paušalac može podizati gotov novac sa poslovnog računa, bez ikakvih ograničenja i bez podnošenja dokaza za koje namene podiže i troši novčana sredstva. Pri tome, nema obavezu da plaća nikakve poreze i doprinose.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: