DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Dužnima brišu kamate

Posted by Aleksandra na novembar 10, 2012

Privrednici od iduće godine mogu da računaju na otpis dela zaostalih poreskih dugovanja, pišu Novosti. Da bi razmišljali o ovoj povlastici, moraju na vreme platiti svoje obaveze za novembar i decembar.
Privrednici koji državi duguju za neplaćeni porez, dobiće još jednu šansu da se izvuku iz dužničkog ropstva. Naime, nacrt Zakona o otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, koji je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio, sada je na javnoj raspravi. Po njegovom usvajanju, velika preduzeća “dobiće” godinu dana za mirovanje poreskog duga, dok će za male i srednje preduzetnike ovaj rok biti dve godine. Uslov da dobiju ovakvu povlasticu imaće oni obveznici koji redovno izmiruju svoje tekuće obaveze.
Ovim zakonom se uređuju otpis kamate i mirovanje neplaćenih javnih prihoda koji su dospeli za naplatu najkasnije do kraja oktobra ove godine. „Da bi uopšte razmišljali o ovoj povlastici, privrednici moraju na vreme platiti svoje obaveze za novembar i decembra“ – objašnjavaju u Ministarstvu finansija i privrede. „S obzirom na to da će se Zakon primenjivat i od početka sledeće godine, važno je i da januarske poreski računi budu namireni.“
Privrednici će imati dve opcije. Ukoliko imaju sredstva da odmah namire osnovni dug, celokupna kamata im se automatski otpisuje. Dužnici koji nemaju tu mogućnost, dug će namirivati mesečnim ratama, po isteku mirovanja, koje za velike privrednike traje jednu, a za male i srednje dve godine. Za vreme mirovanja, dug se uvećava jedino indeksom inflacije. Kada Zakon stupi na snagu, svi postupci prinudne naplate se prekidaju. Zakonom je predviđeno i da se dužnicima koji u toku mirovanja duga prestanu redovno da izmiruju svoje tekuće obaveze vraća kamata. I privrednik koji propusti da platu svoju ratu, može da očekuje automatsku blokadu svog računa zbog prinudne naplate.
Preduzetnici, prema podacima Poreske uprave, duguju za glavnicu 53,46, a na ime kamate skoro 87 milijardi dinara. Ukupan broj preduzetnika koji su u teškoj finansijskoj situaciji zbog neizmirenih poreskih obaveza je nešto više od 100.000, a blokiranih duže od 180 dana je oko 89.000. Najvećih 500 dužnika među firmama, za porez duguju 360 milijardi dinara.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.net  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: