DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Bogati od danas prijavljuju imovinu

Posted by Aleksandra na januar 22, 2013

Građani Srbije koji poseduju imovinu u zemlji i inostranstvu vredniju od 35 miliona dinara od danas mogu da Poreskoj upravi podnesu informativnu poresku prijavu. Poreske prijava se odnosi na stanje imovine 1. janura 2013. godine, a krajni rok za dostavljanje tih podataka je 31. mart. Poreska uprava Srbije će ove godine prvi put početi da sprovodi unakrsnu kontrolu imovinskog stanja i prihoda poreskih obveznika.
Obaveza prijavljivanja imovine vrednije od 35 miliona dinara propisana je Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a dužni su da je podnesu poreski obveznici po osnovu plaćanja poreza na dohodak ili imovinu.
U informativnoj poreskoj prijavi dostavljaju se podaci i o imovini povezanih lica, odnosno supružnika, roditelja, dece, usvojenika i usvojioca.
Imovinom o kojoj se iskazuju podaci u poreskoj prijavi smatraju se nepokretnosti, akcije i udeli u preduzećima, oprema za obavljanje delatnosti, motorna vozila, plovila u vazduhoplovi, štedni ulozi i gotovina, ali i imovinska prava poput autorskih prava, prava na patent i licencu i pravo svojine na drugim pokretnim dobrima pojedinačne vrednosti veće od 100.000 dinara. U prijavi se navode pojedinačne vrednosti imovine u dinarima ili dinarskoj protivvrednosti, na osnovu cene koja bi se mogla postići na tržištu na dan 1. januara 2013. godine.
U slučaju da poreznici utvrde da poreski obveznik nije dostavio tačne podatke o imovinskom stanju, razlika između prijavljene imovine i prihoda biće oporezovana po stopi od 20 odsto.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.net  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: