DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Predaja obrasca PPP do 31. januara

Posted by Aleksandra na januar 22, 2013

Članom 41. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Službeni glasnik RS“, br. 80/2002… i 93/2012, u daljem tekstu: Zakon) propisane su poreske prijave za porez po odbitku.
Poreska prijava za porez po odbitku je izveštaj koji poreski platac odnosno poreski posrednik podnosi Poreskoj upravi, u kome su sadržane informacije o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku, s nazivom i brojem uplatnog računa javnih prihoda na koji je taj porez uplaćen. Shodno članu 41. stav 2. Zakona, poreska prijava za porez po odbitku je:
1) zbirna poreska prijava, koja sadrži informacije o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku koji je platio jedan poreski platac za sve primaoce prihoda odnosno jedan poreski posrednik za sve poreske obveznike odnosno poreske place koji kod njega imaju račun; zbirne poreske prijave isplatilac prihoda podnosi u toku godine, i to:
– za isplate fizičkim licima – obrasce PP OPJ do PP OPJ-8, PP OD, PP OD-1;
– za isplate nerezidentnim pravnim licima – Obrazac PDPO;
2) pojedinačna poreska prijava, koja sadrži informacije o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku koji je platio jedan poreski platac za svakog primaoca prihoda odnosno jedan poreski posrednik za svakog poreskog obveznika odnosno poreskog placa koji kod njega ima račun, a podnosi se na Obrascu PPP, najkasnije do 31. januara 2013. godine, u elektronskoj ili papirnoj formi.
U cilju efikasne elektronske komunikacije, Poreska uprava nudi poreskim obveznicima mogućnost preuzimanja korisničkog uputstva za korišćenje servisa za elektronsko podnošenje poreskih prijava preko portala ePorezi.
Poreska uprava nudi za preuzimanje primere popunjenih obrazaca PPPDV prijava i primer popunjene PPPDV prijave u obliku XML fajla kao i šemu za ulazni format XML fajla, čiju dostavu (upload) možete vršiti sa portala ePorezi.
Primer popunjene PPPDV prijave, sa portala
Primer popunjene PPPDV prijave sa prilozima, sa portala
Primer popunjene PPPDV prijave u XML formatu
Šema za ulazni format XML prijave PPPDV, za upload sa portala
Poreska uprava Republike Srbije je od petka, 4. januara, svim poreskim obveznicima omogućila da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) elektronskim putem preko sajta www.poreskauprava.gov.rs
Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još uvek nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.
Na sajtu Poreske uprave 4. januara 2013. postavljen je link preko koga poreski obveznici mogu da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama. Struktura tih fajlova i uputstvo za njihovo kreiranje dostupni su takođe na sajtu Poreske uprave Republike Srbije.
Poreska uprava želi na ovaj način poreskim obveznicima da omogući što jednostavniju dostavu pojedinačne poreske prijave, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.
Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika.
Poreskim obveznicima koji već koriste servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način.
Sve poreske obveznike koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat Poreska uprava poziva da to učine što pre jer će od 1. jula 2014. podnošenje poreskih prijava biti moguće samo elektronskim putem.
Obveznik podnošenja pojedinačne poreske prijave je isplatilac prihoda – pravno lice, preduzetnik, fizičko lice u prethodnoj kalendarskoj godini.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: