DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Zbogom ortačkim radnjama

Posted by Aleksandra na januar 22, 2013

S prvim danom ove godine ortačke radnje se više ne mogu osnivati, već mogu biti registrovane samo kao privredna društva. Kako je rečeno u Agenciji za privredne registre (APR), postojeće ortačke radnje ne mogu registrovati promene podataka, već su, prema Zakonu o privrednim društvima, njihovi vlasnici dužni da obavljanje delatnosti promene u pravnu formu privrednog društva najkasnije do 1. marta ove godine. U suprotnom, Registrar će ih, po službenoj dužnosti, prevesti u pravnu formu ortačkog privrednog društva.
„Razlog ukidanja ortačkih radnji je taj što praktična potreba za postojanjem ortačkih preduzetničkih radnji, pri postojanju pravne forme ortačkih privrednih društava, nije ni postojala, jer suštinske razlike u pogledu funkcionalnosti i odgovornosti ortaka nije ni bilo“, rekla je za Tanjug zamenik u Registru privrednih subjekata pri APR-u, Ružica Mačukat.
U Registru se kao aktivne vode 902 ortačke radnje sa 1.845 fizičkih lica, odnosno ortaka, kao osnivača. Delokrug rada obuhvatao je doslovno sve – od hostela do kopirnica, od zanatskih do maloprodajnih radnji.
Tokom prošle godine osnovano je svega 73, dok je 488 ortačkih radnji brisano iz Registra. Zakonsko rešenje o njihovom brisanju, dodala je Ružica Mačukat, predstavlja još jedan korak u usklađivanju privrednog prava Srbije sa evropskim direktivama kompanijskog prava.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: