DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Lakše do novca za mala i srednja preduzeća

Posted by Aleksandra na februar 1, 2013

Subvencionisani krediti malim i srednjim preduzećima će omogućiti da lakše dođu do novca, jer je kamatna stopa koju im danas nude banke neprihvatljiva, rekao za RTS državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić.
Privrednici i ove godine mogu da računaju na povoljne kredite za likvidnost. Ministarstvo finansija i privrede je za subvencije kamata izdvojilo 600 miliona dinara, a očekuje se da banke malu privredu kreditiraju sa sto miliona evra. Krediti se odobravaju u dinarima i evrima, a država će subvencionisati pet odsto kamate, koja će biti povoljnija od tržišne.
Gostujući u Dnevniku RTS-a državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić rekao je da su prema programu Vlade za 2012. godinu, subvencionisane kredite koristila mala i srednja preduzeća, ali i velika preduzeća. Prema njegovim rečima, rezultati tih kredita bili su iznad očekivanja, gotovo milijardu i sto miliona evra je plasirano u srpsku privredu. „Za 2013. godinu opredelili smo se da pomognemo malim i srednjim preduzećima, jer ona kao glavni generator zapošljavanja mnogo teže dolaze do kredita“, naveo je Ljubić.
Najčešća prepreka za dobijanje kredita za mala i srednja preduzeća je garancija. Banke su u proteklom periodu pozitivno odgovorile na četiri od 10 zahteva. Državni sekretar kaže da je kamatna stopa koju banke nude malim i srednjim preduzećima za njih potpuno neprihvatljiva. Međutim, kako je rekao, uz pomoć države i uz kamatnu stopu koja je na nivou referentne kamatne stope NBS za kredite u dinima, odnosno do 3,5 odsto za kredite u evrima je ono što će omogućiti tim preduzećima da dođu do novca. Ljubić kaže da će garancije ostati i da je to odnos između klijenata i banke.
Rok otplate kredita je 18 maseci. Privrednici kažu da je to kratko jer za to vreme proizvodna preduzeća ne mogu da zatvore proizvodni ciklus. „Što se tiče kredita za likvidnost u 2012. godini, nivo zaduženja preduzeća, koja su koristili za investicije, odnosno za nova obrtna sredstva iznosio je 66 odsto, 10 odsto je korišćeno za refinansiranje, a 20 odsto za izvozne poslove. Detaljnom analizom tih podataka mi smo definisali kamatnu stopu i grejs period, i mislimo da velikoj većini to odgovara“, istakao je Ljubić.
Ipak, kako je precizirao cilj je pomoći i preduzećima koja imaju problema sa tekućom likvidnošću. „Međutim, očekujemo da će kao u prošloj tako i u ovoj godini oko 66 odsto ići na nove projekte. Što se tiče refinsiranja kredita u 2013. godini moguće je refinansirati kredit kod iste banke“, istakao je Ljubić.
Državni sekretar kaže da je Ministarstvo finansija rešilo zaostale dugove poput dugova farmaceutskoj industriji, putarima, građevinskoj industriji i na taj način Vlada pokušava da uredi likvidnost u samom sistemu. „Doneli smo i zakon o redovnosti plaćanju. Sve te mere uključujući i mere o subvencionisanim kreditima će kako smo ubeđeni konsolidovati srpsku privredu odnosno pomoći malim i srednjim preduzećima, jer je ceo set zakona bio okrenut prema njima“, rekao je Ljubić.
Integralni tekst
preuzet sa sajta MFP  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: