DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • februar 2013.
  P U S Č P S N
  « jan   mar »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Advertisements

Do 8. februara šansa za doplatu radi otpisa kamata

Posted by Aleksandra na februar 7, 2013

Poreski dužnici su uplatili 239 milijardi dinara za mesec dana da bi se rešili nagomilanih kamata iz poslednja tri meseca prošle godine. Na taj način su stekli uslov da im se kamate otpišu, a glavnicu duga vraćaće na rate. Da bi se rešili nagomilanih kamata, poreski dužnici su, za samo mesec i po, uplatili 239 milijardi dinara. Reč je o obavezama za poslednja tri meseca prošle godine, čime su stekli prvi uslov da im se kamate otpišu. Glavnicu duga vraćaće na rate.
Poreznici još prebrojavaju dužnike koji su prihvatili ponudu države da im oprosti kamate, ali su izračunali da po raznim osnovama duguju čak 542 milijarde dinara. Dve trećine tog duga moći će da se reše ako budu uredno plaćali nove obaveze. „Mi ćemo ih svakog meseca čekirati da li poštuju zakon ili ne. Jedini uslov je da redovno ispunjavaju obavezu plaćanja i da dugove vrate za godinu dana, a ako su veliki za dve“, objasnila je Rada Kostić iz Poreske uprave. Posle tog roka, država će im 361 milijardu kamata oprostiti, dok će 180 milijardi glavnice moći da vraćaju na 24 rate. Stručnjaci podržavaju takav potez samo ako se on više neikada neće ponoviti jer on šalje lošu poruku neplatišama. „Država u kratkom periodu dobija znatno veće prihode, nego što bi inače imala, poreski obveznici su spremni da plate znatno više da bi dugoročno uštedeli, ali mislim da ne treba ocenjivati na osnovu tih kratkoročnih nego na osnovu dugoročnih efekata na privredu“, kaže poreski ekspert Milojko Arsić.
Na ovaj način biće otpisano i 105 milijardi kamate za neplaćene penzijske doprinose, dok će 50 milijardi glavnice dužnici morati da plate. Onima koji ispune sve obaveze, dug za zdravstvene doprinose biće u potpunosti otpisan. Prošlonedeljne gužve na šalterima svedoče da su dužnici uvideli sve prednosti.
„Oni koji zbog velikih gužvi nisu stajali u redu pa su uplatili na osnovu svojih knjigovodstvenih evidencija su u obavezi da provere da li treba nešto da doplate, to mogu da urade do kraja nedelje. Ako to ne urade, izgubiće ovo pravo“, upozorava Rada Kostić.
Od ukupnog poreskog duga koji premašuje 960 milijardi dinara, još 300 milijardi moglo je da uđe u reprogram uz otpis kamata. Međutim, duznici nisu izmirili obaveze za poslednja tri meseca ili uplatili celu glavnicu, što je bio uslov da se šansa iskoristi.
Integralni tekst
preuzet sa sajta rts.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: