DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Saopštenje Poreske uprave – Rok za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana ističe 15. marta 2013. godine

Posted by Aleksandra na februar 28, 2013

Poreska uprava Republike Srbije podseća poreske obveznike da je zakonski rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2012. godinu – 15. mart 2013. godine.
Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za prethodnu godinu, dužni su da podnesu:
– fizička lica – rezidenti, uključujući i stranca – rezidenta, koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Dohodak za oporezivanje čini razlika između ostvarenog dohotka koji se oporezuju godišnjim porezom na dohodak građana i neoporezivog iznosa.
Neoporezivi iznos dohotka za 2012. godinu iznosi 2.067.480 dinara i odgovora visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u 2012. godini.
Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke koji iznose:
– 40 odsto prosečne godišnje zarade za poreskog obveznika;
– 15 odsto prosečne godišnje zarade za izdržavanog člana porodice.
Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50% dohotka za oporezivanje.
Obračun godišnjeg poreza na dohodak građana vrši se primenom stope od 10 % na poresku osnovicu – oporezivi dohodak, obveznicima čiji je dohodak za oporezivanje manji od 4.134.960 dinara. Obveznicima koji ostvare dohodak za oporezivanje veći od 4.134.960 dinara, na poresku osnovicu preko ovog iznosa, porez će se obračunavati po stopi od 15%.
Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana podnosi se na Obrascu PPDG-5. najkasnije do 15. marta 2013. godine. Poresku prijavu obveznik je dužan da podnese poreskom organu na čijoj teritoriji ima prebivalište, odnosno boravište.
Godišnji porez na dohodak građana utvrđuje rešenjem nadležni poreski organ na osnovu podataka iz poreske prijave, poslovnih knjiga i drugih podataka koji su od značaja za utvrđivanje poreske obaveze. Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana za 2012. godinu je dužan da za ostvareni dohodak u toj godini podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, najkasnije do 15. marta 2013. godine.
Svako fizičko lice koje ne podnese poresku prijavu ili je podnese neblagovremeno, ili je ne podnese nadležnom poreskom organu, ili u prijavi ne navede tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, biće kažnjeno za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 – 50.000 dinara
Integralni tekst saopštenja
preuzet sa sajta Poreske uprave  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: