DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Duži rok za otpis kamate poreskog duga

Posted by Aleksandra na mart 11, 2013

Svim privrednicima i građanima koji do kraja marta izmire glavni poreski dug automatski će biti otpisana celokupna zatezna kamata. Rok za otpis kamata i mirovanje poreskog duga produžen je do 31. marta, potvrdio je Ivan Simič, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije, dodajući da će se u aprilu znati koliki je iznos otpisanih kamata.
Uslov za mirovanje duga i otpis kamata je izmirivanje poreskih obaveza koje su dospele u novembru i decembru 2012. godine i u januaru 2013. godine. Svim privrednicima i građanima koji do kraja marta izmire glavni poreski dug, automatski će biti otpisana celokupna zatezna kamata i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje.
U Poreskoj upravi kažu da je na predlog Ministarstva finansija, vlada donela zaključak kojim se produžava rok za otpis kamata i mirovanje poreskog duga do kraja marta, a sve uplate do tada smatraće se kao izmirenje tekućih obaveza. Razlozi za pomeranje roka za otpis kamate je veliki broj uplata koje su stigle sa zakašnjenjem, kažu u Poreskoj upravi i dodaju da će dužnici, ukoliko do kraja ovog meseca izmire obaveze, moći da dogovore reprogram osnovnog duga, odnosno da ga plaćaju odloženo na 24 rate. Ukoliko budu redovno plaćali svoje obaveze tokom ove godine biće im otpisano 50 odsto kamate, a ako isto tako budu radili i u narednoj godini i preostala kamata će im se oprostiti u narednoj godini.
Ako poreski dužnik koji u periodu mirovanja glavnog poreskog duga prestane redovno da izmiruje tekuće obaveze, glavni poreski dug će biti uvećan za pripadajuću kamatu. Poreskom obvezniku koji u periodu plaćanja glavnog poreskog duga na rate ne izmiri tekuću obavezu ili ratu, nadležni odmah sprovode postupak prinudne naplate, kažu u Poreskoj upravi i podsećaju da se prinudna naplata sprovodi kroz blokadu računa, oduzimanje nepokretnih i pokretnih stvari, novčana i nenovčana potraživanja u gotovini i hartijama od vrednosti.
Onima koji odmah izmire glavni poreski dug, automatski će biti otpisana celokupna zatezna kamata i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje. Sve filijale poreske uprave već raspolažu podacima o iznosu glavnog poreskog duga i kamate na dan 31. oktobra 2012. godine, što znači da dužnik može odmah da uplati glavnicu duga i tako stekne automatsko pravo na otpis kamate.
Poreski dužnici sa spiska 500 najvećih, čija je imena Poreska uprava prvi put objavila u januaru prošle godine, uplatili su do 30. septembra ukupno 16,5 milijardi dinara u budžet Srbije, što je svega 4,5 odsto od njihovog ukupnog duga, koji se procenjuje na oko 360 milijardi dinara.
Simič je na sastanku o reformi poreskog sistema u Privrednoj komori Srbije rekao da poreski obveznici sporo prelaze na elektronsko poslovanje i da je to jedan od najvećih problema u reformi Poreske uprave. – Ukoliko poreski obveznici do 31. jula 2014. ne pređu na elektronsko poslovanje imaće velikih problema, jer se nakon isteka tog roka neće primati prijave koje nisu elektronske – rekao je on.
Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije izjavio je da deo reforme poreskog sistema mora da bude i ukidanje nepotrebnih procedura i pojednostavljenje poreskog postupka, uvođenje elektronske komunikacije između poreskih obveznika i poreske administracije. – Modernizacija i reforma Poreske uprave je u interesu države i preduzeća. Države, kako bi naplata poreza bila što veća, a poreskih obveznika da bi se smanjili troškovi administriranja i da bi plaćanje poreza bilo jednostavnije, dodao je Bugarin.
Integralni tekst
preuzet sa sajta politika.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: