DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • mart 2013.
  P U S Č P S N
  « feb   apr »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Advertisements

Polovina poreskog duga nenaplativa

Posted by Aleksandra na mart 13, 2013

Ukupni poreski dug privrede i građana u Srbiji na kraju 2012. godine iznosio je oko 1.025 milijardi dinara. „Od tog iznosa nenaplativo je 573,6 milijardi dinara duga jer su dužnici brisani iz registra ili su u stečaju, likvidaciji, u postupku privatizacije, a u nekim slučajevim se radi o fantomskim firmama ili peračima novca“, rekao je Simič agenciji Beta.
On je podsetio da je Poreska uprava dužnicima omogućila da do kraja marta ispune uslove za mirovanje poreskog duga i otpis kamata, a da su do sada pravo na tu olakšicu stekli obveznici čiji je glavni dug 190,1 milijardi, a dospela kamata 371,1 milijardi dinara. „Prinudna naplata duga počeće u aprilu“, istakao je Simič i najavio da će početkom aprila, nakon isteka roka za sticanje prava za mirovanje duga i otpis kamata, Poreska uprava objaviti spisak najvećih poreskih dužnika.
Kako je objasnio, objava spiska najvećih dužnika u Srbiji svaka tri meseca je obaveza Poreske uprave po osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, ali je u januaru izostala ta lista jer je tekao rok za izmirenje određenih poreskih obaveza, kako bi dužnici stekli pravo na mirovanje duga i otpis kamata.
Simič je rekao da je Poreska uprava u 2012. godini na osnovu opomena i donetih rešenja o prinudnoj napla ti za dug od 67,9 milijardi dinara naplatila 33,5 milijarde, od čega 11,3 milijardi prinudno, a 22,2 milijarde je redovna naplata po izdatim opomenama.
Poreska uprava, po njegovoj proceni, biće modernizovana u naredne dve godine, što znači da će u potpunosti preći na elektronsko poslovanje s poreskim obveznicima i da će biti pojednostavljen rad poreskih službenika i poreske procedure, a biće i promenjen odnos prema poreskim obveznicima.
Da bi Poreska uprava optimalno poslovala, kako je rekao Simič, trebalo bi da zapošljava 7.350 ljudi, oko 800 više nego sada. „Na osnovu Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, koji je u primeni od decembra 2009. godine, u ovom trenutku mogući broj zaposlenih u Poreskoj upravi je 6. 549, koji je trenutno i sistematizovan, a sigurno je da se taj broj neće menjati u ovoj godini“, kazao je Simič.
Integralni tekst
preuzet sa sajta danas.rs
Izvor: Beta  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: