DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Uzdajmo se u novi Zakon

Posted by Aleksandra na mart 13, 2013

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama stupa na snagu od 01.04.2013. godine i sva pravna lica, zajedno sa preduzetnicima koji imaju problem naplaćivanja svojih potraživanja, očekuju da će „svanuti bolja vremena“.

Usled pogoršane likvidnosti u privredi, koja je delom nastala i zbog neredovnog izmirivanja novčanih obaveza, odnosno konstantnog odlaganja izmirivanja novčanih obaveza, kako između privrednih subjekata u privatnom sektoru, tako i između javnog sektora i privrednih subjekata u privatnom sektoru, uočena je neophodnost zakonskog regulisanja ove oblasti. Sobzirom da je u septembru 2011. godine prosečan rok naplate potraživanja iznosio 129 dana, a da je prema istraživanjima iz juna 2012. godine, taj rok povećan na 134 dana, Zakon će znatno uticati na izmenu načina poslovanja i izmirivanja novčanih obaveza.

Iako su ograničenja rokova plaćanja doneta na zahtev privrednika, da bi se uveo red na tržište i smanjila nelikvidnost, sada se uočava problem prelaznog perioda, u kome će dospeti na naplatu potraživanja iz prethodnih perioda istovremeno kao i iz transakcija po novim propisima, što će, kako su istakli privrednici, male privredne subjekte odvesti u blokadu. Ministarstvo finansija, kao predlagač zakona, zbog toga je formiralo radnu grupu za praćenje efekata primene tog zakona.

Sve ovo zvuči lepo i krasno, međutim, kako će izgledati u praksi, videćemo. Kazne su jezive, jer je država rešila da i ona malo prihoduje, bez obzira što ceo taj dužničko poverilački odnos apsolutno nema veze sa njom. Da li će se možda desiti čak da država naplati više nego poverilac? Ne bi me začudilo. U svakom slučaju, kazne su iste bez obzira da li (ne)platiša kazni jedan dan ili dva meseca. Da li će posle uvođenja ovog Zakona još više malih pravnih lica i preduzetnika ostati bez alternative i morati da stavi ključ u bravu ili će Zakon biti brava stvar, ostaje da vidimo do kraja godine.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: