DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Firmama sve komunalije skuplje

Posted by Aleksandra na april 8, 2013

Računi za komunalne usluge, koje plaća privreda i dalje su i do tri puta veći u odnosu na građane, iako je stupio na snagu zakon da cena mora biti jedinstvena. Zato je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma započelo kontrolu lokalnih samouprava. One koje još nisu izjednanačile cene usluga dobiće rok da izmene cenovnike. Nadležni veruju da će taj posao biti završen u roku od tri meseca. Prvi na udaru Republičke komunalne inspekcije bili su Niš i Vranje.
„Zakon jasno kaže da ne treba da postoji razlika u cenama između različitih kategorija potrošača, osim ako troškovi pružanja usluge nisu zaista veći“, objašnjava Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevine i urbanizma.
Zakon, međutim, većina lokalnih samouprava ne poštuje. Cene se razlikuju od jedan i po do čak tri puta. Nedavno je formirana Republička inspekcija i krenula je u kontrolu. Lokalne samouprave će biti najpre opomenute i imaće rok da usklade svoje odluke.
U praksi preduzeća u Srbiji danas plaćaju skuplje isporuku gasa, odnošenje smeća, parkiranje, pa i svaku čašu vode. Do nedavno su plaćale više i grejanje. Analiza Ministarstva regionalnog razvoja je otkrila da su topli radijatori u firmama do šest puta skuplji nego u porodičnim kućama. Odmah je reagovalo Ministrstvo energetike, pa je uredbom preciziran o da privreda grejanje može da plaća najviše 50 odsto skuplje od domaćinstava. „Odnosi cena su različiti od grada do grada, od opštine do opštine“, kaže Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca. Isporuka vode za privredu je skuplja od 50, pa do 145 odsto. Firme isporuku gasa plaćaju do čak 412 odsto više od građana. Najveća je razlika u pojedinim vojvođanskim opštinama i gradovima. Odnošenje smeća je skuplje od 24 do 327 odsto. Poseban problem je što mnoge firme imaju ugovore o reciklaži sa drugim preduzećima. Većinu otpada odvoze na reciklažu, a istovremeno plaćaju astronomske iznose za odnošenje smeća koje se zaračunava po metru kvadratnom prostora. Parking prostor je od 50 do 212 odsto skuplji za privredu, kaže Rajić.

Integralni tekst
preuzet sa sajta novosti.net

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: