DIFOL

Knjigovodstvena podrska

(Ne)izdrživ tempo za plaćanje poreza

Posted by Aleksandra na april 14, 2013

Bolja slika o poreskoj disciplini lako može da se pokvari, kažu u Poreskoj upravi. Zakon je strog, da bi se rešile kamata, velike firme kao redovne platiše moraće da se dokazuju godinu dana, a male dve godine. Veliki problem je nelikvidnost, pokazatelji govore da firme koje uđu u reprogram ne mogu to da izdrže i izlaze iz njega, ocenjuju ekonomisti.
Broj preduzeća koja neredovno plaćaju poreze i doprinose je prepolovljen. Od nekadašnjih 60 hiljada neplatiša, oko 33 hiljade firmi od oktobra redovno plaća poreska zaduženja. To je uslov za otpis kamata na stare dugove, čija glavnica miruje. Poreska uprava još nema podatke o broju preduzetničkih firmi koje su ušle u red redovnih platiša.
Bolja slika o poreskoj disciplini lako može da se pokvari, kažu u Poreskoj upravi. Zakon je strog – da bi se rešile kamata, velike firme kao redovne platiše moraće da se dokazuju godinu dana, a male dve godine. „Ukoliko ne plaćaju, dovoljno je da jedan dan zakasne, ispadaju iz mirovanja i ceo dug okamaćen im se vraća, i neće imati pravo na onaj reprogram od 24 rate“, kaže Rada Kostić iz Poreske uprave. Takvu sudbinu doživelo je prvih 6.000 preduzeća, koja prošlog meseca nisu izdržala tempo redovnog plaćanja.
Ukupan dug firmi koje su i dalje u igri za otpis kamata, jeste 326 milijardi dinara, glavnica od 120 milijardi miruje dok bi kamata od 205 milijardi posle godinu-dve, trebalo u potpunosti da im se otpise. Tek potom, glavnicu duga moći će da vraćaju na 24 rate.
Saša Radulović, ekonomista kaže da deo dugova koje privreda ima nisu samo porski dugovi, već dugovi prema bankama, dugovi za zaostale zarade. „Veliki problem je nelikvidnost, pokazatelji govore da firme koje uđu u reprogram ne mogu to da izdrže i izlaze iz njega“, kaže Radulović.
Stručnjaci procenjuju i da bi država, koja je sebi dala kraći rok plaćanja nego privredi, već sredinom idućeg meseca mogla da da dobar zamajac boljoj likvidnosti, ali i da bi naplata poreskih dugovanja bila uspešnija da joj je prethodila poreska reforma.
„U četvrtak su pušteni nalozi svim filijalama za prinudnu naplatu i spiskovi obveznika koji nisu ušli u preces mirovanja, jer ovaj zakon je bio izuzetno povoljan za poreske obveznike“, kaže Kostićeva. Čak 130. 000 građana i firmi koje nisu iskoristile tu mogućnost naći će se na udaru prinudne naplate. Ima i onih malobrojnih, koji su odmah uplatili celu glavnicu duga, pa im je kamata već otpisana.

Integralni tekst
prezet sa sajta rts.rs

Advertisements

2 reagovanja to “(Ne)izdrživ tempo za plaćanje poreza”

  1. Milosav said

    Gornji komentar se odnosi na kontrolu od strane inspektora

  2. Milosav said

    Sve je to isto.Da li inspekcija jednog grada ide i drugi i obrnuto ništa ne znači.Bilo je to i do sada,ali uvek je jedan broj obveznika znao kad mu dolazi i da dolazi sa preporukom,tako da mu izadje isto.Inspektor se čašćava,vodi na ručak,sprema se poklon i šta sve još i zapisnik kontrole je u redu i svi zadovoljni.Postoji mnogo načina da se otkrije koliko je ko zagazio u sivu ekonomiju.Čini mi se da inspekcija ima formulu po kojoj radi,a nekad je samo i logiku primeniti i pronaći neke nepravilnosti.Uvek se mnogo pisalo i pričalo ali nije istrajalo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: