DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Siva ekonomija gasi radna mesta

Posted by Aleksandra na maj 7, 2013

U poslednjih godinu dana zbog sive ekonomije ugašeno je više od 22.000 radnih mesta u preduzetničkim firmama.
Preduzetnici tvrde i da u praksi nije zaživela inicijativa da se u rešavanje problema sive ekonomije uključi više od inspektora i da je problem nelegalnog poslovanja i dalje veoma izražen.
U Ministarstvu ekonomije, međutim, kažu da se rezultati tek očekuju. Prema rečima državnog sekretara Aleksandra Ljubića, tačno je da su za sada vidljivije akcije na suzbijanju šverca akcizne robe, pre svega rezanog duvana. „Tu je kontrola zaista vidljivija, ali trebalo bi imati na umu da, na primer u rezanom duvanu koji je aktuelan poslednjih meseci, mogu da se nađu brojne nečistoće, nepoznat je kvalitet i to je roba čiji promet može da ugrozi zdravlje potrošača“, kaže Ljubić. „Iluzirno je bilo očekivanje da tržišna inspekcija, sa po nekoliko inspektora na terenu, može da uradi nešto značajnije u suzbijanju sive ekonomije. Sada je mogućnost kontrole dobila Poreska uprava, sa kapacitetom od 7.000 inspektora i novim ovlašćenjima. Istovremeno, Ministarstvo ekonomije sačinilo je program podsticaja koji bi trebalo da stimuliše ljude da iz sive zone ili sa crnog tržišta pređu na legalno poslovanje „, kaže za Danas Ljubić.
Podsetimo, poslednjih nedelja, posle upozorenja koje je stiglo iz fabrika duvanske industrije da je u ovoj godini legalan promet opao za oko 15 odsto i da taj trend može da umanji planirani prihod u budžet za oko 12 milijardi dinara, Poreska uprava je saopštila rezultate jednonedeljne akcije koju je sprovela služba Poreske policije zajedno sa Komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom. Prema saopštenju PU, inspektori su od 16. do 22. aprila zaplenili 68 kilograma rezanog duvana, 1.165 kutija filter papira kao i 132 mašinice za uvijanje duvana. Istovremeno, protiv 36 lica od kojih su oduzeti duvan i oprema, podnete su prekršajne prijave, dok će zbog nedozvoljenog skladištenja protiv dva lica biti podnete krivične prijave, saopštila je PU i ponovila da će akcija biti intenzivirana.
Ono što je novina u ovoj akciji je ne samo združena kontrola koje vrše inspektori više ministarstava, nego i ovlašćenja koja su dobila. Njima su im omogućene intervencije ne samo u pravnim licima, koja su do sada poreznici i tržišna inspoekcija jedino mogli da kontrolišu, nego i kod stvarnih učesnika u prometu, prodavaca koje zateknu za tezgama. Za sada nema potvrda da će se istom energičnošću državna uprava uhvatiti u koštac sa ostalim „neakciznim“ granama sive ekonomije, ali prvi rezultati akcije koja je započela ovog meseca, pokazuju da to nije nesavladiv problem.  
Integralni tekst
preuzet sa sajta naslovi.net

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: