DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • maj 2013.
  P U S Č P S N
  « apr   jun »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

Nove poreske stope od juna

Posted by Aleksandra na maj 8, 2013

Nove stope poreza na zarade i obaveznog penzijsko-invalidskog osiguranja mogle bi da budu u primeni od juna ove godine, najavila savetnica ministra finansija za poreze Milica Bisić. Već od juna bi mogle da počnu da se primenjuju nove stope poreza i obaveznog penzijsko-invalidskog osiguranja, izjavila je savetnica ministra finansija za poreze Milica Bisić.
Predloženo je da stopa poreza na zarade bude smanjena sa 12 na 10 odsto, a da stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje bude uvećana sa 22 na 24 odsto. Bisićeva je rekla da bi te izmene trebalo u toku ovog meseca da se nađu na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije. Prema njenim rečima, zbog povećanja stope za obavezno penzijsko osiguranje, očekuje se da će prihod PIO fonda do kraja ove godine biti povećan za 15 milijardi dinara, što je pretpostavka za održiv penzioni sistem.
Bisićeva je najavila izmene pet poreskih zakona: zakona o porezu na dobit, zakona o porezu na dohodak, zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, zakona o porezima na imovinu i zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.
„Ciljevi ovog poreskog paketa su rasterećenje privrede, a posebno preduzetnika i malih preduzeća, veći nameti za bogatije i stvaranje pravednijeg poreskog sistema, stabilnije finansiranje penzionog fonda veća i sigurnost za penzionere“, rekla je Milica Bisić.
Poljoprivrednici će, kako je dodala, moći da izaberu da li će plaćati doprinos za penzijsko osiguranje, a od visine uplata zavisiće i iznos penzije koju će dobijati od države.
Bisićeva je najavila i da će neoporezivi iznos plate biti povećan sa sadašnjih 8.766 dinara na 11.000 dinara. Biće smanjeno i poresko opeterećenje najnižih zarada sa 8,6 odsto na 6,4 odsto, koje su najčešće u radno intenzivnim industrijama, kao što je tekstilna industrija.
Ona je rekla da će podizanje granice za paušalno oporezivanje s tri na šest miliona dinara doneti lakše poslovanje velikom broju malih preduzetnika, uz povećanje broja delatnosti koje ne mogu u paušal.
Preduzetnici će, kako je rekla Bisićeva, moći da izaberu da li će doprinose plaćati na ličnu zaradu ili na ostvarenu dobit. „Promene poreskih zakona odmerene su tako da njihovo zajedničko dejstvo smanjuje ukupno fiskalno opterećenje zarada, čime se postiže rasterećenje privrede za oko 1,7 milijardi dinara na godišnjem nivou“, navela je Bisićeva.
Sledeće godine uslediće i veće oporezivanje bogatijih i stvaranje pravednijeg poreskog sistema.
Ona je rekla da pravna lica neće plaćati porez na osnovu knjigovodstvene vrednosti, već će se uzimati u obzir tržišna vrednost zemljišta na kome se nalaze objekti.
„Građani koji imaju više od jedne stambene nepokretnosti, ukoliko ne žive u njima ili ukoliko ne plaćaju porez na zakupninu plaćaće poseban porez na pripisani prihod za sve takve nekretnine vrednije od 50.000 evra“, najavila je savetnica ministra finansija. To znači, na primer da će građani za takvu nekretninu vrednosti od 100.000 evra godišnje plaćati porez od 225 evra godišnje. Porez na pripisani prihod od nepokrenosti neće se plaćati na stan u kojem vlasnik ima prebivalište, nekretnine vrednosti do 50.000 evra, objekte i zemljište koje vlasnik koristi za obavljanje samostalne delatnosti na koje plaća porez na stvarni prihod, poljoprivredno zemljište površine do pet hektara i na sve nepokretnosti na koje se plaća porez na zakupninu. Bisićeva je ocenila da se zbog poreza na pripisani prihod mogu očekivati veći prihodi državnog budžeta za oko šest milijardi dinara godišnje.
Ona je najavila i smanjenje administrativnih troškova i objedinjavanje plaćanja poreza jednim nalogom. „Ova promena donosi pojednostavljenje poslovanja i uštedu vremena i novca obveznicima, kao i smanjenje troškova za više od 1,5 milijardi dinara“, ocenila je Milica Bisić.
Prema njenim rečima, poreski sistem biće osavremenjen, a tehnička rešenja unapređena.
Integralni tekst
preuzet sa sajta rts.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: