DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Novi obračun zarada

Posted by Aleksandra na maj 30, 2013

Najvažnija novina, koja se primenjuje od 30. maja 2013. godine, odnosi se na oporezivanje zarada zaposlenih. Naime, izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana („Sl. glasnik RS“, br. 24/01, …. i 114/12) i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje („Sl. glasnik RS“, br. 84/04, … i 8/13), smanjena je stopa poreza na zarade sa 12% na 10%, uz povećanje neoporezivog iznosa zarade sa 8.776 dinara na 11.000 dinara, a povećana je stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koja se plaća iz osnovice (na teret zaposlenog) sa 11% na 13%. Stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koja se plaća na osnovicu (na teret poslodavca) ostala je nepromenjena i iznosi 11%.
Nova formula za preračun neto zarade u bruto zaradu iznosi:
BZ = (NZ – 1.100,00) / 0,701
Isplatioci zarada, koji su do dana početka primene navedenih izmena, izvršili isplatu dela zarade, odnosno plate i naknade zarade, odnosno plate obračunavaju i plaćaju porez na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima pre ovih izmena, zaključno sa konačnom isplatom te zarade, odnosno plate i naknade zarade, odnosno plate (porez se obračunava i plaća po stopi od 12%, uz primenu neoporezivog iznosa od 8.776 dinara, a doprinos za PIO, koji se plaća iz osnovice, po stopi od 11%).
U skladu sa tim, nove stope poreza na zarade i doprinosa za PIO, koji se plaća iz osnovice, kao i nova osnovica za porez na zarade, primenjuju se počev od prve naredne isplate zarade, odnosno akontacije zarade koja se isplaćuje od 30. maja 2013. godine, bez obzira na to za koji mesec se vrši isplata (bilo da je u pitanju neki mesec iz 2013. godine ili zarada za neki mesec iz ranijih godina).

Vlada je na ovaj način napravila ogroman problem poslodavcima koji ne mogu na vreme da dođu do Službenog glasnika, a pogotovo neće biti u mogućnosti da na vreme zaposlenima zarade obračunaju u skladu sa novim propisima. To što će stotinama radnika u privatnom sektoru kasniti plate, izgleda da nikoga ne interesuje. Skupština Srbije usvojila je 29. maja izmene Zakona o porezu na dohodak građana koji je počeo da se primenuje sledećeg dana. A zašto je ova velika zakonska izmena stupila na snagu odmah, blago se može reći da „čudi“, sobzirom da je rok do sada uglavnom bio minimum osam dana, odnosno kada su u pitanju ovako velike zakonske izmene  i od mesec do šest meseci. U krajnjem slučaju, zar je moguće da su ta dva dana u maju toliko značila?

Advertisements

Jedno reagovanje to “Novi obračun zarada”

  1. Milosav said

    Opet neodgovornost vlade.
    Pa da li je moguće da je vlada toliko neodgovorna,da se Odluka donese 29.05.2013,a Zakon stupi na snagu 30.05.2013,a obračun zarada uslove do 30 u mesecu.Ako su već hteli da učine poslodavcima smanjenje troškova,zašto to nisu uradili ranije/ili nisu znali da redovni isplatioci zarada to rade do 30 u mesecu/Preporučio bih Vladi da donese Poduredbu kojom bi omogućili da sledeći obračun bude umanjen ili pravljen izmenjeni za maj u toku juna 2013.g.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: