DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Otežan postupak brisanja privrednih subjekata

Posted by Aleksandra na jun 30, 2013

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 47/2013 od 30. maja 2013. godine, stupio na snagu narednog dana od dana objavljivanja, između ostalog, učinjene su izmene tako da sada stav 6. člana 29. Zakona glasi:
„Organ, organizacija ili drugo lice nadležno za upis u propisani registar lica koja obavljaju određenu delatnost ne može brisati lice iz propisanog registra bez dokaza o prestanku poreskih obaveza koji izdaje nadležni poreski organ, ne starijeg od pet dana u momentu podnošenja zahteva za brisanje iz propisanog registra.“
U praksi, ovom odredbom je otežan postupak brisanja privrednih društava i preuzetnika iz Registra privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre jer se prethodno moraju pribaviti i istovremeno sa predajom registracione prijave brisanja privrednog društva, odnosno preduzetnika predati „dokazi o prestanku poreskih obaveza“ koje izdaju Poreska uprava RS i Gradska poreska uprava Novog Sada, Uprava javnih prihoda Beograda, odnosno Poreska uprava druge lokalne samouprave, „ne stariji od pet dana u momentu podnošenja zahteva za brisanje iz propisanog registra“.
Uz poznate probleme oko dobijanja potvrda i uverenja od nadležnih poreskih organa, ovakvo zakonsko rešenje prouzrokovaće praktično rešenje da se kod preduzetničkih radnji najpre izvrši prijava privremenog prestanka obavljanja delatnosti, bez navođenja datuma nastavka obavljanja delatnosti, kako bi se zaustavile sve poreske obaveze, pa da se onda ishoduju propisani dokazi i samo podnošenje registracione prijave trajnog brisanja. Ostaje da vidimo kako će se u praksi uskladiti odredba da „dokazi o prestanku poreskih obaveza“ ne mogu biti stariji „od pet dana u momentu podnošenja zahteva“, kada znamo da ih izdaju dva poreska organa koji svoje aktivnosti ne koordiniraju. Kod postupka brisanja privrednih društava kod kojih se sprovodi postupak likvidacije ovaj zadatak će biti još složeniji.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: