DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Mere Ministarstva finansija počele da daju rezultate

Posted by Aleksandra na jul 3, 2013

Mere za stabilizaciju državnog budžeta, koje su sastavni deo nedavno usvojenog paketa ekonomskih mera Vlade, počele su da daju prve rezultate. U junu je ostvaren najmanji budžetski deficit od početka ove godine, u iznosu od oko 5 milijardi dinara. Prema prvim preleminarnim podacima Ministarstva finansija i privrede, u junu je prikupljeno oko 70 milijardi dinara prihoda, dok su rashodi istovremeno iznosili oko 75 milijardi dinara.
Stabilizacija republičkog budžeta u junu je rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima.
Poreska uprava će u narednom periodu dodatno pojačati svoju aktivnost na terenu, uz nultu toleranciju na finansijsku nedisciplinu. Svi koji ne plaćaju porez biće bez izuzetka kažnjeni u skladu sa zakonom, jer kako je ministar Dinkić nedavno rekao, oni koji ne plaćaju porez ne varaju državu, već varaju učitelje, lekare, penzionere, radnike, seljake i sve druge građane koji zbog toga gube šansu za bolji standard. Zbog toga će se pojačati kontrola neregistrovanih firmi, kao i svih objekata koji ne izdaju fiskalne račune građanima. Time će se obezbediti jednak tretman prema svim poreskim obveznicima, kako privrednici koji redovno izvršavaju sve obaveze prema državi više ne bi imali nelojalnu konkurenciju.
Poreska uprava će u narednim nedeljama krenuti i sa unakrsnom proverom imovine i prihoda bogatijih građana. Kontrole će prvo krenuti od onih građana koji u zakonskom roku uopšte nisu prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara. Takvima će na licu mesta najpre biti izrečena kazna u iznosu od 3% od vrednosti neprijavljene imovine, a zatim će se detaljno utvrđivati da li za stečenu imovinu imaju pokriće u ostvarenim prihodima.

Integralni tekst
saopštenja preuzet sa sajta MFP  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: