DIFOL

Knjigovodstvena podrska

RZS objavio indeks potrošačkih cena za septembar 2013.

Posted by Aleksandra na novembar 14, 2013

Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.
Cene ovih proizvoda i usluga u oktobru 2013. godine, u odnosu na septembar 2013. godine, u proseku su povećane za 0,2%. Potrošačke cene u oktobru 2013. godine, u odnosu na isti mesec 2012. godine, povećane su za 2,2%, dok su u odnosu na decembar 2012. godine povećane za 2,6%.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru 2013. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama Restorani i hoteli (4,6%), Rekreacija i kultura (2,5%), Odeća i obuća (1,2%), Alkoholna pića i duvan (0,6%), Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Obrazovanje za po (0,2%) i u grupama Zdravstvo i Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (za po 0,1%). Pad cena zabeležen je u grupama Transport (-0,7%), Hrana i bezalkoholna pića (-0,3%) i Komunikacije (-0,1%). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
Od januara 2011. godine Republički zavod za statistiku ne objavljuje podatke o indeksima cena na malo i indeksima troškova života, već samo podatke o indeksima potrošačkih cena i to po metodologiji koja je usklađena sa preporukama za obračun u Evropskoj uniji (harmonizovani indeks potrošačkih cena).
Indeksi potrošačkih cena su najvažniji kratkoročni indikator i osnova za donošenje odluka u oblasti ekonomije i finansija. Od januara 2009. godine koriste se kao zvanična mera inflacije. Osim toga koriste se i kao deflator u nacionalnim računima i u prometu, za usklađivanje plata, penzija, socijalnih davanja, za prilagođavanje vrednosti u poslovnim i privatnim ugovorima i dr.
Indeksi potrošačkih cena (CPI by COICOP) se definišu kao mera prosečne promene cena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstva kupuju u cilju zadovoljenja svojih potreba. Kupovina polovne robe, primanja u naturi, životno osiguranje i pokloni nisu uključeni u listu. Takođe, nisu uključeni imputirana renta, izdaci za investicije (stanovi, zemljište i dr.) i izdaci za igre na sreću.
Podaci o potrošačkim cenama se publikuju 12-tog u mesecu za prethodni mesec.
Pročitajte integralni tekst
saopštenja na sajtu RZS 
 . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: