DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Pokloni deci zaposlenih povodom Nove godine i Božića

Posted by Aleksandra na decembar 18, 2013

Poslodavac može deci zaposlenih, pastorku ili usvojeniku, do 15 godina starosti, obezbediti poklon za Novu godinu i Božić. Ako je vrednost poklona do 8.689,00 dinara po jednom detetu, davanje je neoporezivo. Na davanja ili isplate preko 8.689,00 dinara kao i davanja ili isplate deci strarijoj od 15 godina plaćaju se porezi i doprinosi kao na zarade, preko 60%. U pogledu vremenske primene neoporezivog iznosa treba imati u vidu da se neoporezivi iznos odnosi na kalendarsku godinu, na period od 1. januara do 31. decembra godine koju posmatramo. Dakle, davanje poklona u januaru pa opet u decembru u istoj kalendarskoj godini u visini neoporezivog iznosa ne bi bilo moguće, odnosno drugo davanje bi bilo iznad neoporezivog iznosa pa bi se na njega obračunali svi porezi i doprinosi kao i na zarade.
Davanje ovog poklona može biti u bilo kojoj vrsti robe (slatkiši, garderoba, …), a može biti i u novcu. U pogledu primene neoporezivog iznosa u slučaju davanja poklona u robi, vrednost robe se računa sa uračunatim PDV-om.
Poreska olakšica se ne odnosi na preduzetnike (osnivače, vlasnike radnji) kao niti na ovlašćena lica u preduzećima koja nisu zasnovala radni odnos. Drugim rečima, olakšica se odnosi na zaposlene tj. one koji imaju zaključen ugovor o radu, odnosno njihovu decu, pastorke ili usvojenike.
Kada oba roditelja deteta rade kod istog poslodavca, svako od njih kao zaposleni ostvaruje pojedinačna prava iz radnog odnosa, pa detetu pripada po jedan poklon od svakog roditelja, što je potvrđeno i mišljenjem Ministarstva finansija i socijalne politike broj 011-00-46/2010-02 od 6. maja 2010. godine. 
Ako poslodavac ima bilo kakvih nedoumica po pitanju starosti dece ili po pitanju roditeljstva, treba zahtevati od zaposlenih da mu za svoju decu dostave kopije izvoda iz matičnih knjiga rođenih, ako to već nisu učinili prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu jer ove kategorije dece imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na osnovu zaposlenja svog roditelja.
Davanja poklona deci lica koja nisu u radnom odnosu kod poslodavca (deca poslovnih partnera, deca penzionera, deca bivših zaposlenih i slično) imaju karakter drugih prihoda prema članu 85. Zakona o porezu na dohodak građana te se na njih obračunava porez na dohodak građana po stopi od 20% na osnovicu umanjenu za normirane troškove u visini 20%.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: