DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Do kraja februara, za uplate poreza i doprinosa po odbitku treba koristiti staru šifru plaćanja 253

Posted by Aleksandra na januar 14, 2014

Nove šifre plaćanja, koje su propisane Odlukom o izmeni Odluke o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa („Službeni glasnik RS“, broj 98/113), u primeni su od 1. januara 2014. godine.
Jedna od osnovnih izmena je promena šifre koja se odnosi na uplate javnih prihoda. Naime, do kraja 2013. godine, za uplate svih javnih prihoda (poreza, doprinosa, taksi, naknada i dr.) koristila se šifra 153 (za gotovinsko plaćanje), odnosno 253 (za bezgotovinsko plaćanje).
Od 1. januara 2014. godine, u primeni su dve šifre, i to:
• 253 – za uplate javnih prihoda, izuzev poreza i doprinosa po odbitku;
• 254 – za uplatu poreza i doprinosa po odbitku koje je isplatilac prihoda dužan da obračuna, obustavi i uplati na propisani jedinstveni uplatni račun najkasnije na dan isplate prihoda fizičkom licu po odbitku.
Dakle, za uplatu poreza i doprinosa po odbitku koristiće se šifra 254. Za sve ostale poreze i druge javne prihode i dalje je u primeni šifra 253.
Međutim, imajući u vidu da je početak objedinjene naplate poreza prolongiran do 1. marta 2014. godine, kao i da još uvek nije propisan jedinstveni uplatni račun na koji će se uplaćivati porez i doprinosi po odbitku, do navedenog datuma za uplatu navedenih javnih prihoda treba koristiti staru šifru 253.
U nastavku prenosimo rezime dopisa koji je Udruženje banaka Srbije dostavilo svim poslovnim bankama, a na osnovu prethodno usaglašenih stavova sa Poreskom upravom:
• u periodu od 1. januara do 28. februara 2014. godine, u nalozima za plaćanje svih poreza i doprinosa treba upisivati oznaku za šifru plaćanja 253. Upisivanje šifre plaćanja 254, odnosi se na uplate preko jedinstvenog računa za plaćanje poreza i doprinosa po odbitku, koji će biti u funkciji od 1. marta;
• ukoliko je u proteklom periodu, od početka godine, došlo do upisivanja šifre 254, ne treba zahtevati promenu šifre na 253, već će to Poreska uprava u svom knjigovodstvu tretirati kao uplate sa šifrom 253.
Prema tome, savetujemo obveznicima da do kraja februara prilikom uplate poreza i doprinosa po odbitku koriste šifru 253.

Integralni tekst
preuzet sa sajta pktatic.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: