DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Primena novih uplatnih računa za doprinose samooporezivanjem

Posted by Aleksandra na januar 15, 2014

Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa («Sl. glasnik RS», br. 120/13), koji se primenjuje od 1. januara 2014. godine, propisani su novi računi za uplatu doprinosa samooporezivanjem (PIO 840-721342843-83, zdravstvo 840-721351843-49 i nezaposlenost 840-721361843-22), pri čemu nisu data bliža objašnjenja (osim kod naziva računa) na koga se primenjuju novopropisani računi.
Novi uplatni računi doprinosa samooporezivanjem primenjuju se, prema našim saznanjima, prilikom uplate doprinosa za sve preduzetnike koji vode poslovne knjige (bez obzira na to šta čini osnovicu za plaćanje doprinosa) i za osnivače privrednog društva za koje privredno društvo vrši plaćanje doprinosa najmanje na najnižu osnovicu doprinosa, i to na sledeći način:
1. za preduzetnika koji se opredelio da, od 1. jula 2013. godine, isplaćuje ličnu zaradu, novi uplatni računi doprinosa samooporezivanjem primenjuju se prilikom svake isplate zarada i uplate doprinosa od 1. januara 2014. godine, bez obzira na to za koji period se lična zarada isplaćuje i plaćaju doprinosi;
2. za preduzetnika koji se opredelio da, od 1. januara 2014. godine, isplaćuje ličnu zaradu, uplata doprinosa samooporezivanjem na nove uplatne račune vrši se počev od isplate lične zarade za januar 2014. godine;
3. za preduzetnika koji, od 1. januara 2014. godine, plaća doprinose samooporezivanjem na osnovicu koju čini oporeziva dobit, uplata doprinosa na nove uplatne račune vrši se počev od uplate akontacije doprinosa za januar 2014. godine (uplata decembarske akontacije po rešenju Poreske uprave, vrši se na stare uplatne račune);
4. za osnivača privrednog društva koji radi u svom privrednom društvu bez zasnivanja radnog odnosa i za koga privredno društvo vrši plaćanje doprinosa najmanje na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa (ova obaveza propisana je od 30. maja 2013. godine, pri čemu privredno društvo ima obavezu na nadležnom poreskom organu dostavi poresku prijavu na Obrascu PP OD-O), i to za svaku uplatu doprinosa od 1. januara 2014. godine, bez obzira na to za koji period se vrši plaćanje doprinosa.
U poziv na broj odobrenja po modelu 97, prema našem mišljenju, pored kontrolnog broja i šifre opštine ili grada, unosi se JMBG za preduzetnika, odnosno PIB kod uplate doprinosa za osnivača privrednog društva.
Pored navedenih računa, uveden je i novi uplatni račun za doprinos za PIO samooporezivanjem za lica koja se bave poljoprivredom: 840-721341843-76, a koji primenjuju poljoprivrednici, koja vode poslovne knjige i koja prema Zakonu o porezu na dohodak građana plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti kao i preduzetnici (doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti samooporezivanjeem uplaćuje se na iste račune kao i kod preduzetnika).
Integralni tekst
preuzet sa sajta praksa.rs  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: