DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • februar 2014.
  P U S Č P S N
  « jan   mar »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  
 • Advertisements

Novi Pravilnik o transfernim cenama

Posted by Aleksandra na februar 3, 2014

U periodu kada bi trebao  da se privodi kraju posao oko završnog računa za 2013. godinu, Vlada je donela 29. 01. 2014. godine novi  PRAVILNIK O TRANSFERNIM CENAMA I METODAMA KOJE SE PO PRINCIPU “VAN DOHVATA RUKE” PRIMENJUJU KOD UTVRĐIVANJA CENE TRANSAKCIJA MEĐU POVEZANIM LICIMA  (“Sl. glasnik RS”, br. 61/2013 i 8/2014), koji je stupio na snagu  30. 01. 2014. godine a odnosi se na poslovanje u 2013. godini.

Transferne cene,  je postala goruća tema za veliki broj privrednika ovih dana, uz često pitanje šta i kako uraditi?

Da se podsetimo, utvrđivanje efekata transakcija po transfernim cenama nije od juče, u Srbiji se primenjuje od 1991. godine, ali prvi put uz finansijske izveštaje za 2013. godinu potrebno je sačiniti i Izveštaj/Studiju o transfernim cenama.

Obavezu za utvrđivanje efekta transakcija po transfernim cenama imaju privrednici koji posluju u sastavu matičnih preduzeća, naravno i matična preduzeća koja obavljaju poslovne aktivnosti sa svojim zavisnim preduzećima. Na primer,  ako je otac osnivač ili suvlasnik jedne firme, a sin mu je direktor sa širokim ovlašćenjima u drugoj firmi, a  ove dve firme posluju, i one imaju obavezu izrade Studije o transfernim cenama. O povezanim licima prema članu 59. Zakona o porezu na dobit pravnih lica pisala sam u prošlom tekstu /pogledajte ko se sve smatra povezanim licima: baka, deka, tetka, ujna, teča, ujak, sva familija zakonska i ona druga sem kumova/.

Činjenjenica je da je Pravilnik o transfernim cenama donet u toku leta, nije dovoljan argument da su privrednici imali dovoljno vremena za pripremu obimne dokumentacije /iz zemlje i sveta/ koja je neophodna da bi se po propisima sačinio neophodni Izveštaj.

Donosilac Pravilnika, smatra da je to dovoljno dug period za ovaj i te kako složen i često nemoguć posao, posebno što je rok za dostavljanje izveštaja 29. jun 2014. godine. Taj datum skoro da ništa ne znači za računovođe, jer da bi se sastavio finansijski izveštaj za 2013. godinu neophodno je prema aktuelnim propisima prvo popuniti Poreski Bilans i u njemu iskazati efekat transfernih cena. Efekat se izračunava, i to na veoma složen način. Znači prvo se sastavlja PB pa tek onda Bilans Stanja, Bilans Uspeha, Statistički Aneks  i ostalo. Što znači da bi već sada trebao da bude odrađen Izveštaj iz kojeg se mogu uzeti podaci da li je poreski obveznik ostavrio prihod „na dohvat ruke“ na koji bi trebao da plati dodatni porez na dobit, ili ne.

Obaveza utvrđivanja efekta transakcija po transfernim cenama imaju kao privredna društva tako i preduzetnici.

O složenosti utvrđivanja transfernih cena, ne bih više, bitno je da kažem i lepu vest za veliki broj privrednika koji će moći da poreskim organima dostave skraćenu verziju Izveštaja o transfernim cenama.

Novim Pravilnikom napravljen je ustupak, i olakšan posao za privrednike koje ispunjavaju jedan od sledeća dva uslova:

1) da je transakcija sa povezanim licem jednokratna u godini za koju se podnosi poreski bilans i da njena vrednost nije veća od vrednosti prometa za koju je zakonom koji uređuje porez na dodatu vrednost propisana obaveza evidentiranja za porez na dodatu vrednost;

2) da ukupna vrednost transakcija sa jednim povezanim licem u toku godine za koju se podnosi poreski bilans nije veća od vrednosti prometa za koju je zakonom koji uređuje porez na dodatu vrednost propisana obaveza evidentiranja za porez na dodatu vrednost.

Izveštaj u skraćenom obliku podnosi se za sve transakcije iz stava 3. ovog člana i sadrži podatke o svakoj od tih transakcija, a naročito:

1) opis transakcije;

2) vrednost transakcije;

3) povezano lice sa kojim je transakcija izvršena.

Ova olakšica ne odnosi se na korisnike i davaoce zajmova i kredita.

Davaoci zajma i kredita dužni su da sačine Izveštaj/Studiju o transfernim cenama, bez obzira da li su imali trošak ili prihod od kamata i  50.000 dinara, neophodno je utvrditi da li je došlo do utanjene kapitalizacije.

Ukoliko ste dali kredit ili pozajmicu povezanom licu bez kamate, i u tom slučaju niste oslobođeni izrade  Studije. Iz prostog razloga, niste prihodovali kamatu, koja bi vam predstavljala oporezivi prihod, iz tog razloga neophodno je prema metodologiji utvrditi koliki bi bio iznos kamate na data sredstva po realnim tržišnim uslovima, i ta utvrđena suma predstavlja dodatnu osnovicu za oporezivanje. Davalac kredita, znači nije zaradio ništa od te transakcije, moraće da odradi studiju ili da plati ko će je uraditi i još da plati porez. Zakonodavac je jasan, poklanjaj svoje, ali ono što pripada državi moraš da platiš. Korisnik kredita ili zajma bez kamate nema obavezu za ovom analizom.

Važno:  preduzetnici su obavezni da iskažu efekat transfernih cena u PB – 2 ali nemaju obavezu da dostavlja Studiju poreskim organima.

Integralni tekst preuzet sa sajta http://www.biljanatrifunovicifa.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: