DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Objavljen je pravilnik o poreskoj prijavi za porez na dobit pravnih lica i propisani su novi obrasci PDP, PDN i PDO

Posted by Aleksandra na mart 4, 2014

Ministar finansija doneo je Pravilnik o sadržaju poreske prijave za obračun poreza na dobit pravnih lica, koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 24/14, od 28. februara 2014. godine. Pravilnik je stupio na snagu narednog dana od dana objavljivanja.
Nezavisno od toga što je kasno objavljen, pravilnik se primenjuju na utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica za 2013. godinu.
Pravilnikom je propisan novi obrazac poreske prijave:
• Obrazac PDP – Poreska prijava za utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica
Pravilnikom su propisani i sledeći obrasci:
• Obrazac PDN – Poreska prijava za nedobitne organizacije
• Obrazac PDO – Poreska prijava za ogranke nerezidentnih pravnih lica
Podsećamo na to da je, počev od 2013. godine, krajnji rok za predaju poreske prijave i poreskog bilansa za porez na dobit pravnih lica 180 dana od dana isteka poreskog perioda. Za obveznike kojima je poreski period bila kalendarska 2013. godina, krajnji rok je 29. jun 2014. godine.
1. Plaćanje mesečne akontacije poreza u skladu sa novom poreskom prijavom
S obzirom na to da je rok za predaju poreske prijave duži nego ranijih godina i da će poreski obveznici u različitim mesecima podnositi poreske prijave, treba imati u vidu pravilo koje se primenjuje u pogledu početka plaćanja mesečne akontacije u skladu sa poreskom prijavom.
Prema članu 67. stav 4. Zakona o porezu na dobit pravnih lica (ZPDPL), plaćanje mesečnih akontacija u skladu sa poreskom prijavom za 2013. godinu vrši se za mesec u kome je prijava podneta i to počev od prvog dana narednog meseca u odnosu na mesec u kome je prijava podneta. Inače, mesečna akontacija poreza na dobit plaća se do 15-og u mesecu za prethodni mesec.
Dakle, obveznik koji podnese poresku prijavu npr. u martu (bilo kog dana u tom mesecu), novi iznos akontacije koji je utvrdio u poreskoj prijavi za 2013. godinu prvi put plaća 15. aprila (akontacija za mart). Do tada, obveznik je dužan da plaća mesečnu akontaciju u iznosu koji odgovara mesečnoj akontaciji iz poslednjeg meseca prethodnog poreskog perioda.
U vezi sa utvrđivanjem akontacije poreza na dobit za 2014. godinu, napominjemo da je članom 67. ZPDPL, propisano da se iznos mesečne akontacije utvrđuje na osnovu oporezive dobiti koja ne sadrži kapitalne dobitke i gubitke (za razliku od prethodnih godina). Ovakan način utvrđivanja iznosa mesečne akontacije omogućen je novim obrascima poreskih prijava.
2. Ukinuta je obaveza dostavljanja dokaza o uplati razlike poreza
Prethodnih godina bila je propisana obaveza da se uz poresku prijavu podnese i dokaz o uplati razlike poreza između konačno utvrđene poreske obaveze i plaćenih akontacija. Ova obaveza bila je propisana članom 66. stav 3. ZPDPL. Međutim, izmenama ZPDPL iz maja 2013. godine, ova odredba je brisana.
Prema tome, obveznici nisu dužni da uz poresku prijavu dostavljaju dokaz o uplati razlike poreza. Podsećamo na to da je, počev od poreza na dobit za 2013. godinu, ukinuta i obaveza dostavljanja finansijskih izveštaja uz poresku prijavu.
Integralni tekst
preuzet sa sajta pktatic.rs
  . . .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: