DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Objavljene su kamatne stope za koje se smatra da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“

Posted by Aleksandra na mart 27, 2014

Kao što je najavljeno, ministar finansija iskoristio je osnov iz člana 61. stav 3. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kojim je propisano da ministar finansija može propisati iznose kamatnih stopa za koje će se smatrati da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“ i utvrdio kamatne stope (na osnovu podataka koje je dostavila Narodna banka Srbije).

Kamatne stope utvrđene su Pravilnikom o kamatnim stopama za koje se smatra da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“, koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 17/2014, od 14. februara 2014. godine. Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja, a primenjuje se na utvrđivanje poreza na dobit za 2013. godinu.

Za banke i davaoce finansijskog lizinga, kamatne stope su:

 • 3,30% na kredite u EUR i dinarske indeksirane u EUR;
 • 2,88% na kredite u USD i dinarske indeksirane u USD;
 • 2,21% na kredite u CHF i dinarske indeksirane u CHF.

Za druga privredna društva, kamatne stope su:

 • 17,11% na kratkoročne kredite u RSD;
 • 14,73% na dugoročne kredite u RSD;
 • 7,88% na kratkoročne kredite u EUR i dinarske indeksirane u EUR;
 • 6,55% na dugoročne kredite u EUR i dinarske indeksirane u EUR;
 • 9,25% na kratkoročne kredite u CHF i dinarske indeksirane u CHF;
 • 6,30% na dugoročne kredite u CHF i dinarske kredite indeksirane u CHF;
 • 7,57% na kratkoročne kredite u USD i dinarske indeksirane u USD;
 • 5,56% na dugoročne kredite u USD i dinarske indeksirane u USD.

Navedene kamatne stope primenjuju se i na zajmove.

Na osnovu propisanih kamatnih stopa, skrećemo pažnju na sledeće:

 • propisane kamatne stope primenjuju se za potrebe obračuna poreskih rashoda (ili prihoda) nastalih u toku 2013. godine, nezavisno od toga iz kog perioda potiče kredit (ili zajam) po osnovu kojeg je kamata obračunata (prema našem mišljenju, ovo može biti argument da obveznik, ukoliko proceni da mu je to isplativije, samostalno utvrdi kamatne stope primenom opštih pravila o transfernim cenama);
 • za banke i davaoce finansijskog lizinga, za razliku od ostalih privrednih društava, propisane su jedinstvene kamatne stope, što znači da se one primenjuju nezavisno od ročnosti kredita;
 • za banke i davaoce finansijskog lizinga nije propisana kamatna stopa za dinarske kredite, već samo za dinarske kredite sa valuznom klauzulom (indeksirane u stranoj valuti).

Nezavisno od propisanih kamatnih stopa, obveznik ima pravo da za potrebe utvrđivanja kamatnih stopa po principu „van dohvata ruke“, umesto propisanih kamatnih stopa, primeni opšta pravila o utvrđivanju cene transakcije po principu „van dohvata ruke“ i samostalno utvrdi kamatne stope za koje će se smatrati da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“. U ovom slučaju, treba imati u vidu i pravilo iz člana 61. stav 5. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kojim je propisano da poreski obveznik koji se odluči da iskoristi pravo da primenom opštih pravila utvrdi kamatne stope koje su u skladu sa principom „van dohvata ruke“, dužan je da ta pravila primeni na sve zajmove, odnosno kredite sa poveznim licima.

S obzirom na to da kamatne stope nisu propisane za sve strane valute (već samo za tri), za kredite u drugim valutama obveznik će morati da primeni opšta pravila i samostalno utvrdi kamate stope u skladu sa principom „van dohvata ruke“. Prema našem mišljenju, nezavisno od pravila iz člana 61. stav 5. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, u ovom slučaju obveznik će moći da kombinuje propisane kamatne stope (za EUR, USD i CHF) i kamatne stope koje je samostalno utvrdio (za ostale strane valute).

Preuzeto sa PKT

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: