DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • jun 2014.
  P U S Č P S N
  « apr   avg »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Advertisements

Prolongiranje predaje poreskih prijava isključivo u elektronskom obliku

Posted by Aleksandra na jun 20, 2014

Prema odredbi člana 38. stav 9. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (ZPPPA), od 1. jula 2014. godine, poresku prijavu, osim izmenjene poreske prijave, dužni su da podnose isključivo u elektronskom obliku i poreski obveznici – pravna lica koja nisu svrstana u velike poreske obveznike i preduzetnici, ako ovim zakonom nije drukčije uređeno.
Dakle, prema trenutno propisanom pravilu, svi poreski obveznici (osim fizičkih lica), a ne samo oni koji imaju status velikih poreskih obveznika, imaće obavezu da od 1. jula 2014. godine, sve poreske prijave podnose u elektronskom obliku.
Međutim, prema nepisanom pravilu kada su u pitanju domaći propisi, prvobitno propisani rokovi se produžavaju. Naime, prema Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, čije se usvajanje (najpre od strane Vlade, a zatim i Narodne skupštine) očekuje u najskorijem roku, predviđa se uvođenje više rokova za početak primene obaveze podnošenja poreskih prijava u elektronskom obliku, i to:
• od 1. jula 2014. godine, za porez na dodatu vrednost;
• od 1. oktobra 2014. godine, za porez na dobit pravnih lica;
• od 1. januara 2015. godine, za akcize i za porez na prihod od samostalnih delatnosti za preduzetnike koji vode poslovne knjige;
• od 1. aprila 2015. godine, za godišnji porez na dohodak građana;
• od 1. oktobra 2015. godine, za sve ostale poreske oblike.
Dakle, od 1. jula 2014. godine, kao što je i sada propisano, primenjivaće se obaveza podnošenja poreske prijave za PDV isključivo u elektronskom obliku, dok je predloženo više različitih rokova za početak primene obaveze podnošenja ostalih poreskih prijava u elektronskom obliku. Skrećemo pažnju i na to da je predloženo da se obaveza podnošenja poreskih prijava u elektronskom obliku i u navedenim rokovima primenjuje od strane svih poreskih obaveznika, uključujući i fizička lica.
Imajući u vidu da do 1. jula nije ostalo još mnogo dana, treba očekivati usvajanje izmena i dopuna ZPPPA u najskorijem roku. Inače, pored izmene navedenih rokova, Nacrtom zakona o izmenama i dopunama ZPPPA predviđene su brojne izmene (nacrt ima čak 87 članova), a posebnu pažnju će izazvati drastično pooštravanje kazni, kao i uvođenje novih vrsta poreskih prekršaja (npr. kazna za poreskog obveznika koji ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem poreske uprave, u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 50.000 dinara; ovo pravilo će se primenjivati i u slučaju neplaćanja poreza utvrđenog u postupcima poreske kontrole).  
Integralni tekst
preuzet sa sajta pktatic.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: