DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Saopštenje PURS

Posted by Aleksandra na jun 28, 2014

26.06.2014 – PDV prijava od 01. jula isključivo elektronski
Poštovani obveznici,
Podsećamo vas da od 1. jula PDV prijave se podnose isključivo u elektronskom obliku. Podnošenje PDV prijave u elektronskom obliku, izuzev izmenjene prijave, je i do sada bilo moguće. Kako bi omogućili potpun prelazak na elektronsko podnošenje, bilo je neophodno da se u obrascu prijave dodaju određena polja.
Ovim putem vas obaveštavamao o izmenama, koje su unete i u odgovarajući tekst predloga pravilnika čije se objavljivanje očekuje narednih dana. Delimično je izmenjen deo prijave koji se odnosi na podatke o podnosiocu, dok je deo koji se odnosi na podatke od značaja za utvrđivanje poreske obaveze ostao isti. U delu I obrasca iskazuju se podaci o poreskoj prijavi: u polju 1.1. – poreski period upisuje se datum početka i završetka poreskog perioda; a u polju 1.2. – koje se popunjava samo ako podnosite izmenjenu prijavu, upisuje se broj 1, u kom slučaju se u polje 1.2.a obavezno upisuje i identifikacioni broj poreske prijave koja se menja. Identifikacioni broj poreske prijave može biti ili identifikacioni broj poreske prijave, ako se menja poreska prijava podneta u elektronskom obliku, ili broj bar koda, ako se menja poreska prijava koja nije podneta u elektronskom obliku.
U delu II obrasca iskazuju se podaci o podnosiocu poreske prijave: u polju 2.1. – tip podnosioca upisuje se oznaka 1 ako se poreska prijava podnosi za obveznika PDV, odnosno oznaka 2 ako se poreska prijava podnosi za poreskog dužnika koji nije obveznik PDV; u polje 2.2. – oznaka poreskog perioda upisuje se oznaka 1 ako se poreska prijava podnosi za obveznika PDV za kojeg je poreski period kalendarski mesec ili poreskog dužnika koji nije obveznik PDV, odnosno oznaka 3 ako se poreska prijava podnosi za obveznika PDV za kojeg je poreski period kalendarsko tromesečje. Polja 2.3. – poreski identifikacioni broj i 2.4. – naziv, odnosno ime i prezime i adresa popunjavaju se automatski na osnovu izbora ovlašćenog podnosioca poreske prijave, dok se u polje 2.5. – elektronska pošta upisuje podatak o elektronskoj adresi podnosioca poreske prijave. Deo prijave u koji se unose podaci od značaja za utvrđivanje obaveze je ostao neizmenjen, izuzev što se u slučaju postojanja poreza za povraćaj upisuje oznaka 1 (umesto sadašnjeg zaokruživanja izbora DA), ako se opredeljujete za povraćaj, ili se upisuje oznaka 0, ako se opredeljujete za poreski kredit za naredni period.
Poreska prijava za PDV, kao i izmenjena poreska prijava za PDV, može se podneti ili kao jedinstveni zapis iskazan XML jezikom preko portala Poreske uprave, ili popunjavanjem poreske prijave u okviru korisničke aplikacije na ovom portalu.
U slučaju da u prijavi postoje formalne neispravnosti i/ili matematičke greške dobićete o tome obaveštenje u elektronskom obliku. Kao i do sada, poreska prijava će se smatrati podnetom kada u elektronskom obliku dobijete potvrdu o formalnoj ispravnosti i matematičkoj tačnosti iskazanih podataka i identifikacioni broj prijave.
Integralni tekst saopštenja
preuzet sa sajta Poreske uprave

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: