DIFOL

Knjigovodstvena podrska

O nekim rešenjima u izmenjenom Zakonu o radu

Posted by Aleksandra na avgust 20, 2014

Obračun i isplata zarada definisani su Zakonom o radu, ali poslodavci kroz Ugovor o radu mogu zaposlenima da omoguće i veća prava od onih koje propisuje zakon.
Pravilnik o obračunu zarada i minulog rada trebalo da bude usvojen do 28. avgusta, a njegova primena počela bi već narednog dana, najavila je Predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Gordana Budimović.
Osnovni iznos zarade definiše se na dan zaključivanja Ugovora o radu, koji ne mora da sadrži elemente zarade već samo da unese zakonska akta na koje se poziva, navela je ona. Kada u u pitanju državni službenici, dodala je, oni će primati plate prema posebnim zakonima.
Zakon o radu na drugačiji način reguliše i primanja direktora koji mogu, ali ne moraju da budu zaposleni u firmi kojom rukovode, navela je Budimović. Oni koji nisu u radnom odnosu primaju naknadu, za koje su stope doprinosa promenjene.
Pod zaradom koju primaju zaposleni podrazumevaju se sva primanja iz radnog odnosa, osim učečća u poslovnoj dobiti poslodavca. U zaradu se ne uračunavaju naknade za prevoz, putne dnevnice, smeštaj i ishrana na službenom putu, troškovi korišćenja službenog automobila, otpremnine za penzionere i tehnološke viškove.
Za prekovremeni rad ostaje uvećana zarada 26 odsto, dok se minuli rad obračunava 0,4 odsto kod poslednjeg poslodavca, s tim što on taj procenat može da uveća. Ista stopa važi i za zaposlene u državnoj upravi, rekla je Budimović, dodajući da se Zakon o platama u državnim organima i javnim službama nalazi u proceduri.
Minimalnu zaradu poslodavac može da ugovori sa zaposlenim samo ako postoje opravdani razlozi, a ona se utvrđuje na osnovu minimalne cene rada, utvrđene opštim aktom. Minimalna cena rada polaziće od potrošačke korpe, BDP-a, potrošačkih cena i produktivnosti, a od decembra iznosi 115 dinara po satu.
Naknada zarade za praznike, plaćeno odsustvo, vojnu vežbu i slično, računaće se na osnovu proseka zarade za poslednjih 12 meseci, s tim što će osnova biti uvećana za učinak.
Otpremnine za penzionere će iznositi dve prosečne plate u Republici, a za tehnološe viškove jednu trećinu zarade zaposlenog, za svaku godinu staža.
Novi zakon je uveo pripravnost na rad i rad po pozivu, koji je poslodavac dužan posebno da plati, rekla je Snežana Bogdanović iz istog Ministarstva. Čak iako radnik ne bude pozvan na posao, za vreme pripravnosti, ima pravo na nadokanadu.
Radnici koji rade od kuće imaju ista prava kao i oni koji rade u službenim prostorijama, uključujući godišnji odmor, pauzu i slično.
Zabranjeno je sklapanje fiktivnih poslovnih ugovora kako bi se ostavrila neka prava, što se naročito često događa između poslodavaca i članova njihovih porodica, posebno je istakla Bogdanović.
Rad na određeno, produžava sa sa jedne na dve godine, a novim poslodavcima je ostavljena mogućnost da kod njih rad na određeno traje i tri godine. Duži rad na određeno moguć je samo za one koji imaju pet godina do penzije.
Ukinuta je i obaveza prenosa godišnjeg odmora sa jednog na drugog poslodavca, a propisano je da on mora da traje najmanje 20 radnih dana, plus dani po kriterijumima koji su i do sada postojali.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: